maanantai 22. syyskuuta 2014

Tervetuloa Juhlien tuntuun!



Helsingin Raamattukoululla alkaa uusi opetussarja, jonka nimenä on Juhlan tuntuun. Tämän vuoden mittaisen opetus­sarjan tarkoituksena on johdattaa seura­kuntalaiset sisälle kirkon juhliin ja pyhiin hetkiin. Jokaisen kuukauden viimeisenä maanan­taina pidetään pari luentoa, jotka käsittelevät edessä olevia pääjuhlia. Luennoille osallis­tuessasi saat apu­vä­lineitä ja ymmärrystä siihen, kuinka tuleviin pyhiin kannattaa valmistautua. Miten saat niistä enemmän irti? Koska Helsingin Raamattu­koulu on ennen kaikkea Raamattukoulu, niin opetus keskittyy erityisesti näiden juhlien raamatullisiin taustoihin. 

Nyt maanantaina 29.9. klo 18 (kahvit klo 17:30) pidämme ensimmäisen iltamme. Vaikka Juhlan tuntuun -luennot käsittelevät pääasiassa kristillisiä juhlia, on syytä muistaa, että kirkolla on juutalaiset juuret. Sattumoisin lähdemme liikkeelle Vanhan testamentin ja juuta­lai­suu­den kahdesta ajankohtaisesta suurpyhästä, Suuresta sovituspäivästä (Jom Kippur) ja lehti­maja­juh­lasta (Sukkot). Mitä kristityt voivat oppia näistä juutalaisista juhlista?

Jom Kippur tunnetaan kahdesta asiasta: paastosta ja sovitusuhrista. Esimerkiksi Apostolien teoissa Jom Kippuriin viitataan ohimennen vain ”paastopäivänä.” (Ap. t. 27:9.) Jom Kippur on juutalaisuuden ainut pakollinen paastopäivä ja tarkoittaa kirjaimellisesti sovituspäivää. Jom Kippurin sovitus­ri­tu­aa­lista Vanha testamentti kertoo enemmän ja seikka­peräi­semmin kuin mistään muusta rituaalista (3. Moos. 16). Jom Kippurin sovitusrituaali on erittäin tärkeä. Mooseksen kirjassa selostetaan, että juuri tuona päivänä ”toimitetaan teidän syntienne sovitus ja te tulette jälleen Herran edessä puhtaiksi kaikista syn­neistänne.” (3. Moos. 16:30.) Kirkkoisä Origenes kirjoitti näin 250-luvulla: ”Kaikki, jotka ovat tehneet syntiä, kaipaavat Suurta sovituspäivää.” (Daniel Stökl Ben Ezra, The Impact of Yom Kippur on Early Christianity, VII.)

Vaikka kristityt eivät ottaneet Jom Kippuria omaan juhla­kalen­teriinsa, niin sen sovitus­rituaali vaikutti paljon siihen, miten varhaiset kristityt ymmärsivät Jeesuksen sovitus­kuoleman. Tämä näkyy niin Uuden testamentin kirjoituksissa, erityisesti Heprealaiskirjeen luvussa 9, kuin myös kirkkoisien kirjoituksissa. Jom Kippurin tunteminen auttaa kristittyjä ymmärtämään Jeesuksen sovituskuoleman merkitystä.

Muutamia kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Mitä ajattelet, juhlivatko varhaiset kristityt Jom Kippuria ja Sukkotia? 
  •  Pitäisikö nykykristittyjen juhlia näitä juhlia? Perustele. 
  •  Lue Jom Kippurin ja Sukkotin lukukappaleita: 3. Moos. 16; Jes. 58; Joonan kirja; Sak. 14.

Ps. Tänä syksynä Rosh ha-Shana eli juutalainen uusi vuosi alkaa keskiviikkoiltana 24.9. Kymmenen päivää myöhemmin eli auringon laskiessa 3.10. koittaa Jom Kippur. Tästä neljä päivää eli auringon laskiessa 8.10. alkaa Sukkot, joka kestää viikon päivät. Tästä syksyn juhlakolmikosta kerrotaan jakeissa 3. Moos. 23:23–44.

Tervetuloa juhlien tuntuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.