torstai 28. tammikuuta 2010

Menneitä ja tulevia tapahtumia

Olin maanantaina seminaarissa, jossa piäpuhujana oli Bill Hybels amerikoista. Bill on yksi USA:n kuuluisimmista evankeelisista pastoreista. Tästä linkistä näet paremmin, mitä hän tekee. Bill kertoi noin satapäiselle kuulijakunnalle seurakuntatyön mahdollisuuksista ja haasteista. Oli erittäin hyvä ja antoisa päivä.

Nyt helmikuun puolivälissä Mikaelissa alkavat taas raamattuillat. Tervetuloa! Pyrimme katsomaan tämän päivän polttavia aiheita Raamatun näkökulmasta. Juuri siksi aiheina ovat esim. pakolaisuus (Dan), eksyksissä oleminen (Luuk) ja Paavalin visio lähetyksestä ja seurakunnasta (Ap. t. & 1. Tess).



Bill sanoi, että toimivassa jumalanpalveluksessa painottuu yleensä viisi asiaa, jotka luovat kokonaistunnelman ja antavat leimansa koko tilaisuudelle.
1) Raamattukeskeinen opetus. Kuulijat ymmärtävät, kuulevat ja oppivat jotain Sanasta.
2) Opetus jättää kuulijoille haasteen.
3) Puheen & tilaisuuden pitää koskettaa ihmisen tunteita: deeply evocative - syvästi tunteita herättävä - tämä varmasti painottuu amerikkalaisilla enemmän kuin suomalaisilla julistajilla.
4) Puheessa pitää antaa kuulijoille inspiroiva näky(, siitä kuinka piru kukistetaan, kuinka avioliitto pelastetaan, lapset kasvatetaan, kaupunki evankelioidaan jne.).
5) Sitten vielä, puheessa tai tilaisuudessa pitää olla jotain älyllisesti rikastuttavaa.

Eiköhän näitä pointteja löydy myös meidän raamattuilloista. Nuo pointit ovat sellaisia, että niitä tulisi kyllä lyödä leimansa meidän jumalanpalveluksiin (niin perinteiseen 10-messuun, kuin muihinkin jumalanpalveluksiin kuten Kohtaamispaikkaan). Laitetaan oppi käytäntöön.

2 kommenttia:

  1. Ehkäpä nua viisi kohtaa käytännössä saisi ihmiset tulemaan kirkkoon ja kiinnostumaan.
    Omaa veljeäni lainaten "Mä en enää koskaan mee kirkkoon nyt ku toi ripari on käyty. Se oli tylsää."

    Ei jumalanpalveluksenkaan tarvitse oikeasti olla tylsä.
    On nähty joskus kauan sitten.

    VastaaPoista
  2. Totta. Jumalanpalveluksilla on kyllä ihan totta tosi tylsä maine. Mun on kyllä sanottava, että rakastan messua ja jumalanpalvelusta. Olen kyllä istunut todella tylsissäkin jumiksissa, mutta myös monissa tosi hyvissä ja koskettavissa.

    Meillä on Mikaelissa sellainen jumislaboratoria - kohtaamispaikka. Se on nyt pyörinnyt jonkun aikaa. Ehkä nyt pikkuhiljaa alkaa näkyä tulosta, ja paljon on vielä kehitettävää. Kuinka esirukousosiosta voisi tehdä paremman, koskettavamman? Kuinka teskstit voitaisiin lukea mielenkiintoisemmin?

    Helsingin piispa rikkoi rajoja ja saarnasi kuten nuo hurjat jenkkipastorit. Eero-piispa saarnasi ensimmäisenä adventtina puhujakorokkeen sijasta kirkon keskikäytävällä, penkkirivien välissä. Tällaiset jutut herättävät ihmiset.

    VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.