Ohessa on teksti, joka käsittelee johtajuutta. Tälle tekstille tulee jatko: I, II, III…
Nykyään puhutaan paljon johtajuudesta. Johtajuutta käsitteleviä kirjoja myydään paljon, samoin erilaisia johtajuuteen liittyviä seminaareja ja luentoja pidetään paljon. Itse innostuin miettimään johtajuuden mahdollisuuksia ollessani armeijassa, jossa keskitytään nykyään hyvin paljon johtajakolutukseen.
Tutkijoiden mukaan johtamisen tutkimuksessa on tapahtunut meidän aikanamme perustavaa laatua oleva muutos. On nimittäin todistettu, että on olemassa johtamiseen liittyvä ilmiö, joka on käsitteellisesti yleismaailmallinen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ’erinomainen johtaminen’ ei ole sidoksissa kulttuuriin, aikaan tai organisaatioon. Eli käytännössä ’erinomainen johtaja’ on hyvä johtaja ajasta, paikasta, kulttuurista tai organisaatiosta riippumatta.
Tämä on iso ja merkittävä harppaus johtajuuden tutkimuksessa, ja se herättää monia jänniä kysymyksiä. Mutta ei siinä vielä kaikki, nimittäin nyt me voidaan verrata Jeesusta johtajana tähän yleismaailmalliseen kuvaan ’erinomaisesta johtajasta’. Mutta ei tässäkään vielä kaikki. Nimittäin, jos ihmiset eivät ole johtajina tai johdettavina sinänsä paljoakaan muuttunut vuosituhansien aikana, niin silloin Jeesus on käytännössä johtajana aivan yhtä ajankohtainen esimerkki ja opettaja kuin kuka tahansa meidän aikamme johtajista. Tietysti sillä erotuksella, että kenelläkään muulla johtajalla ei ole ollut niin suurta vaikutusta seuraajiinsa ja koko maailmaan, kuin hänellä, kuninkaiden kuninkaalla.
Mutta mitkä asiat kuuluvat tähän yleismaailmalliseen käsitteeseen ’erinomaisesta johtamisesta’? Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että kyse on hyviin johtajiin kuuluvista piirteistä, jotka jokainen tuntee jo pelkällä maalaisjärjellä. Suomen Puolustusvoimat on kehittänyt oman johtajakoulutuksensa pitkälti edellä esitettyjen tutkimustulosten varaan. Puolustusvoimissa on otettu käyttöön niin sanottu ’syväjohtamisen malli’, josta jokainen uusi reservin johtaja on toivottavasti ainakin kuullut. Syväjohtamisen mallin mukaan hyvä, ja vaikutuksiltaan syvä ja kestävä johtaminen perustuu neljään kulmakiveen, jotka ovat: luottamuksen rakentaminen, inspiroiva tapa motivoida, älyllinen stimulointi ja ihmisen yksilöllinen kohtaaminen. Tässä uudessa johtamisen mallissa ei ole sinänsä mitään uutta. Nämä johtajuuden kulmakivet ovat näkyneet historian parhaimmissa johtajissa kautta aikojen. Näin maalaisjärki ja tutkimus lyövät kättä. Mutta, miten on Jeesuksen laita?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos välittömästä palautteesta.