maanantai 5. marraskuuta 2007

onko johtaminen asenteesta kiinni?

Luin juuri John C. Maxwellin kirjan Asenne: Mitä jokaisen johtajan tulee tietää. Sain tämän pienen kirjan lainaksi ystävältäni. Kirja osoittautui tosi hyväksi. Tässä kirjassa soitellaan vähän samoja säveliä kuin Martin Buberin pienen pienessä mestariteoksessa The Way of Man. Buber on paras! Olen sitä mieltä, että varsinkin nuorten murrosikäisten pitäisi lukea Buberin The Way of Man. Tuo teos on lähes sielunhoidollinen, lämmin, ei-hyökkäävä vaikkakin haastava ja hyvin yksinkertainen, lyhyt (n. 30 sivua) ja uskomattoman syvällinen. Buber nostaa viisautensa Raamatun tarinoista. Buber on siis 1900-luvun merkittävin juutalainen ajattelija ja filosofi. Mulla on vähän sellainen käsitys, että kovin hyökkäävä menestyksen tavoittelu on luontaan työntävää - ainakin jos tavoitteellista menestymistä tuputetaan oikein kunnolla. Toisaalta kukapa ei haluaisi menestyä?
Pekka Himanen on kirjoittanut paljon siitä, että luovaan kulttuuriin kuuluu oikeus epäonnistua. Epäonnistuminen on jopa edellytys onnistumiselle. Sanfransiskon Piilaaksossa on asenne, jonka mukaan epäonnistuminen on rohkeuden ja luovuuden merkki. Silloin on yritetty jotain ”mahdotonta” - se on meriitti. Myös Maxwell painottaa epäonnistumisen ja virheiden merkitystä - niistä voi oppia ja vahvistua, niihin ei pidä kaatua jäädäkseen maahan makaamaan, 65 - 73. Harrastin aikoinaan maastopyöräilyä, ja uimahyppääjä Joona Puhakka sanoi mulle silloin kerran, että ensimmäinen opittava asia on kaatuminen. Jos ei osaa tai uskalla kaatua, niin ei koskaan voi onnistua. Me suomalaiset ajatellaan usein, että epäonnistuminen on tosi huono asia. Tällaisesta ajattelusta pitäisi päästä pois.. se vapauttaisi paljon voimia ja luovuutta. Moni nousee aikamoisien vastoinkäymisten keskeltä: USA:n presidentti Harry S. Truman oli velallinen ja työtön vuonna 1922. Vuonna 1945 hän oli USA:n presidentti, s.88. Nykyisen USA:n presidentin taustoihin kuuluu aika kova alkoholiongelma. Tätä listaa voisi jatkaa pajon..
Toinen nyrkkisääntö, jota Maxwell painotta on se, että kannattaa keskittyä vahvuuksiinsa, eikä heikkouksiinsa, 90. Se on totta.
Abraham Lincoln: ”Melkein kaikki ihmiset voivat kestää vastoinkäymisiä, mutta jos haluat koetella ihmisen luonnetta, anna hänelle valtaa.”
Lennän velipojan kanssa ihan tuota pikaa kohti New Yorkia!! Ollaan siellä reilu viikko:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.