maanantai 7. huhtikuuta 2008

Terapian tarpeessa?

Eilen oli yllättäen iso koko sivun juttu hesarin sunnuntailiitteessä Tommy Hellstenistä, joka on 'tullut ulos sieltä olohuoneesta' (heheh), jossa oli se sarvikuono, ja nyt hän on vaimonsa ja poikansa kanssa perustanut yrityksen, jonka tarkoituksena on entistä tehokkaammin tarjota koko kansalle terapiaa luentojen, kirjojen ja avainpaikkoihin soluttautuvien pienryhmien kautta. Yrityksen nimi on Ihminen tavattavissa. Hienoa. Olen lukenut Hellsteniltä monta kirjaa: kaikki Tietäjä-kirjat, jotka ovat ihan mahtavia, ja myös Saat sen mistä luovut - Elämän paradoksit. Tosi hyvä kirja sekin.

Hellstenin visio on perustaa rakkaudellinen sissiliike, jonka nettisivu löytyy tästä. Hesarin jutun mukaan tämän yrityksen tavoitteet linkitty jotenkin Jeesuksen unelmiin. Matt. 11:23 - 30. Työn ja kuormien raskauttamat tarvitsevat hyvän tuntuisen ikeen ja kevyen, Jeesuksen kuorman, ja sen, että näkevät Jeesuksen kasvot, jotka antavat rauhan ja levon.

Olen miettinyt tuota seurakunnan perusideaa monesti, koska olen pappi ja seurakunta on minulle rakas monella tavalla. On hyvä verrata Jeesuksen visiota seurakunnasta, Matt 11:25 - 39, ja vaikka fariseusten ja lainoppineiden näkemystä jonkinlaisesta pyhien yhteisöstä - seurakunnasta. Ero on aika iso. Katsotaan asiaa nyt puhtaasti Jeesuksen ns. syytöspuheiden kautta. Fariseusten ja lainoppideiden seurakuntaa leimaisi tältä näkökulmalta katsottuna seuraavat piirteet:

1) kova nokkimisjärjestys, joka johtaa siihen, että kaikki haluavat korostaa omaa asemaansa istumajärjestyksen, pukeutumisen yms. kautta, Luuk. 11:43, Matt. 23:5. Tällainen hurskaus on pelkkää silmän palvontaa.

2) Seurakuntalaisia rasitetaan kovilla taakoilla, mutta johtajat/opettajat eivät auta ketään 'edes yhdellä sormella', Matt. 23:4, Luuk. 11:46. Jeesuksen mukaan rakkaudella on keskeisin merkitys. Rakkauden kaksoiskäsky, kertomus laupiaasta samarialaisesta jne.

3) Näillä ihmisillä on 'tiedon avain', mutta he eivät päästä ketään sisään, eivät edes itseään, Luuk 11:52. He ovat taivasten valtakunnan porstareita, Jeesus on taivasten valtakunnan sisäänheittäjä.

Jeesus taas antaa vision seurakunnasta, jolla on 'tiedon avain' eli sillä on suora ilmoitus, Jumalan valtakunnan salaisuus, Matt 11:25 - 28. Koko seurakunta seisoo tämän ilmoituksen varassa: Matt 16:16 - 18. Se on perustus, jolle se on rakennettu. Tämä on ilmoitettu taivaasta lapsenmielisille ja oppimattomille. Jeesuskin antaa ikeen ja kuorman, mutta sitä on hyvä kantaa ja se on kevyt. Siitä saa rauhan, kun katsoo Jeesusta, joka ei ole ankara ja vihainen, vaan lempeä ja nöyrä, Matt. 11:28 - 30. Jeesus johtaa esimerkillään - hän kutsuu viimeiset ensimmäisiksi. Hän on hyvä heikoille. Jeesus sanoo, että taivasten valtakunta on nimeenomaan lapsenmielisille, ja että ei sinne pääsekään, jos ei käänny ja tule lapsenkaltaiseksi: Matt 11:25, 18:3; 19:14.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.