sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Väkivallalla asiat etiäppäin? Vai kuinka? Jeesus

Tänään kirkossa kuultiin Jeesuksesta, joka kertoi meille: ’rakastakaa vihollisianne.. Tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat.. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat.. Käännä toinen poski..’ Lainaa sille, jolla ei ole maksaa sitä sinulle takaisin. Luuk. 6 ja Matt. 5 – 7. Pastori saarnasi aivan oikein, että Jeesuksen aikaisessa juutalaisuudessa tunnettiin jo jossain muodossa nämä Jeesuksen ajatukset. Hänen aikalaisensa rabbi Hillel totesi: ’mitä et tahdo itsellesi tehtävän, älä tee lähimmäisellesi. Tässä on koko laki, loput on selitystä.’ Sama mies sanoi: ’olkaa Aaronin opetuslapsia rakastaen rauhaa, ajaen rauhaa, rakastaen ihmisiä ja vetäen heitä lähelle Tooraa’, (lakia), mishna Abot. 1:12.

Jeesus sanoi: ’tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.’
Jeesuksen aikaiset oppineet olivat viisasta väkeä. Simon Oikeudenmukaisena tunnettu mies ajatteli, että maailma lepäsi kolmen asian varassa: Lain (Tooran), temppelipalveluksen ja rakkaudellisten kilttien tekojen varassa, m. Abot 1:2. Jeesus totesi vuorisaarnan lopussa, että ihmisen elämä, maailma ja pelastus lepäävät hänen sanojensa varassa. Joka niitä kuulee ja noudattaa, on turvassa kun tulva tulee. Hänen sanansa luovat kallion, jonka pohjalle ihminen voi elämänsä rakentaa. Tuon kallion ulkopuolella on pelkkää luistavaa hiekkaa, Matt. 7:24 - 27.

’Rakasta vihamiestäsi’ ei siis ole jokin suositus, vaan tulevaisuuden ehto. Se, joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Hän tappaa muut ja sitten itsensä. Juutalaiset taistelivat loppuun asti roomalaisia vastaan vuosina 66 – 73 jKr. Tuo sota loppui juutalaisten häviöön, temppelin tuhoon.. Viimeinen juutalaisten puolustustukikohta oli Masadalla Kuolleenmeren länsirannalla. Siellä noin 1000 juutalaista toteutti joukko itsemurhan.. ’Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu.’

’Jumalattomat paljastavat miekkansa, jännittävät jousensa kaataakseen köyhän ja avuttoman, surmatakseen suoran tien kulkijat. Mutta heidän miekkansa osuu heidän omaan sydämeensä.’ Ps. 37:14-15

Millainen olisi maailma, jos Jeesuksen käskyä noudatettaisiin? Sen sijaan, että vihollisen raivoa provosoitaisiin, rakastaisimme heitä. Mitä siitä olisi tullut, jos juutalaiset olisivat vastanneet roomalaisten alistukseen antamalla heille rakkautensa? Miten Jeesus ratkaisi tämän päivän Lähi-idän konfliktin? Jeesuksen eettinen opetus rakkaudesta on usein ymmärretty väärin, mutta ajattele, jos siihen keskityttäisiin, jos sitä kuunneltaisiin ja jos sitä noudatettaisiin. Silloin talo (taivasten valtakunta) saisi tukevan perustan tällä myrskyjen ja tulvien keskellä, Matt. 7. Se on ainut mahdollisuus.

Myös Raamatussa Jumalan asioita ajetaan väkivallalla. Jehu on tästä selvä esimerkki. Hän taisteli hyvän asian puolesta miekka veressä. Lopulta hänetkin murhattiin, 2. Kun. 9 – 10. Eräs poika edelliseltä ripariltani sanoi, että ’väkivalta ei ole ratkaisu.’ Hän on viisas nuori mies.

ps. Olen käynyt armeijassa, ja tiedän, että Jeesuksen tiettyjen käskyjen – kultainen sääntö - voidaan ajatella tukevan puolustussotaa poikkeustilanteissa. Jeesus oli kuitenkin kauttalinjan pasifistinen.

12 kommenttia:

 1. kaatelihan se jessekin pöytiä ja hyökki rahanvaihtajien kimppuun?? :) terroristi siis??

  VastaaPoista
 2. "Olen käynyt armeijassa, ja tiedän, että Jeesuksen tiettyjen käskyjen – kultainen sääntö - voidaan ajatella tukevan puolustussotaa poikkeustilanteissa. Jeesus oli kuitenkin kauttalinjan pasifistinen."
  miten voi hyväksyä minkään ihmisentappamiskoulutuksen Raamatun mukaan oikeaksi? "käännä toinenkin poski" ja "älä tapa".
  sivari tai vankila siis :D

  - elsi

  VastaaPoista
 3. Kommentoin ekaksi tuohon ekaan - eli oliko Jeesus terroristi? Kyllä kai pasifistikin saa raivostua, kaadella pöytiä ja ajaa nuorista tekemällään ruoskalla kauppiaita ja myyjiä Herran huoneesta, vai? Jos Jeesus olisi sanonut, että 'Jumalan valtakunta on lähellä, teroittakaa miekkanne', hän olisi ollut kuumakalle-selootti, joiden toiminta johti siihen, että vuosina 66 - 74 Rooman legioonat vetivät Jerusalemin ja sen temppelin maan tasalle. Selootit olivat terroristeja - ei Jeesus. Jeesuksen temppelivälikohtausta kutsutaan usein 'temppelin puhdistukseksi', mutta todellisuudessa se ei ollut mikään puhdistus, vaan symbolinen temppelin tuhoaminen. Jeesus ennusti sen tuhon - 'tänne ei jää kiveä kiven päälle.' Tuo teko olikin sitten nykytutkijoiden mukaan se ratkaisevin teko, mikä johti Jeesuksen ristille.

  VastaaPoista
 4. Mä olen kyllä aika samaa mieltä Elsin kanssa, vaikka itse armeijan näenkin yhtenä vaihtoehtona.
  Tai siis, jos ihmisen täytyy "kääntää toinen poski" jne, niin eihän se tarkoita sitä että saisi puolustautua. Siinähän juuri tarkoitetaan sitä, ettet puolustaudu/kosta.

  Toisaalta, en kyllä usko että puolustautumatta jättäminen auttaisi yhtään sen enempää kuin puolustautuminenkaan.

  VastaaPoista
 5. Ajattele nyt vaikka sitä, kun Hitler riehui Saksassa, ja paljon muuallakin, olisiko silloin USA:n, Ranskan ja Englannin pitänyt pitää miekkansa tupessa? Entäs silloin kun Neuvostoliiton divisionat, hävittäjät ja panssarivaunut vyöryivät meidän maille, olisiko silloin saanut nostaa miekkaa? Mitä Jeesus olisi neuvonnut? Se on mun mielestä ihan selvä, että Jeesus oli tosi pasifistinen - varmasti jopa ihan täyspasifisti.

  Kuitenkin armeijaa perustellaan Jeesuksen kultaisella säännöllä. 'Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat'. Matt. 7:12. Ajatellaan, että laki on aina heikomman puolella, ja näin ollen aikuisella on oikeus puolustaa puolustuskyvyttömiä lapsia, sairaita ja vanhuksia.. Lapsihan toivoo, että isi tulee ja auttaa, kun ylivoimainen vihulainen uhkaa.
  Joka tapauksessa Jeesuksen pasifismi nousee mun mielestä siitä, että hän uskoi, että Messiaana hän astui messiaaniseen aikaan, profeettojen visioimaan uuteen aikaan. Profeetat olivat ennustaneet seuraavia: Jes. 2:2-5 'Tulee vielä aika.., jolloin 'Hän, Herra, ratkaisee kansanheimojen riidat, hän jakaa oikeutta kaikille kansoille. Niin taotaan miekat vesureiksi. Yksikään kansa ei enää kohota miekkaa toista vastaan eikä harjoittele sotataitoja.' Tällaisia profetioita on aika paljon: Miik. 4:3.
  Toisaalta Jeesus sanoi: 'en minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan riitaa', Luuk. 12:49-53. Summa summarum: tässä rauhattomassa, riitaisessa ja sotaisassa maailmassa kristittyjen pitäisi noudattaa Jeesuksen ohjetta. Sille, että on täyspasifisti, löytyy ainakin mun mielestä ihan hyvät perustelut.., vaikka en olekaan pasifisti.. siinä mielessä. Ristiriitainen juttu. Toisaalta puolustussodallekin voi, jos oikein etsii, löytää Jeesukselta jotain tukea, ks. kultainen sääntö.

  VastaaPoista
 6. Juho, ei. Raamatussa sanotaan "käännä toinenkin poski". Se on sitten asia erikseen uskooko tuohon kirjaan vaiko ei

  -elsi

  ps. eräs ystäväni totesi keskustellessamme aiheesta, että "ei mun mielestä viidennessä käskyssä ole mitään alaviitettä 'paitsi jos....'"

  VastaaPoista
 7. Älä tapa jottei sinua tapettaisi.
  Tee lähimmäisillesi kuten haluat itsellesikin tehtävän pätee tässäkin.

  Jos sä tahdot että sut tapetaan, niin okei, tapa sitten.

  Niin se vain menee.
  Toi sun näkemykses sotii muita raamatun tekstejä vastaan.

  VastaaPoista
 8. Tutkiskelin tätä kysymystä vähän laajemmin. Aiheesta keskustellaan usealla blogilla aika syvällisestikin.. kvg. En aio ottaa aiheeseen mitään syväsukellusta - ei ole aikaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tämä asia ei ole mitenkään vesiselvä. Jeesus käski meinaa opetuslapsiaan ottamaan Getsemaneen 'kaksi miekkaa' mukaan. Ilmeinen syy oli itsepuolustus - Jeesus halusi varmistaa, että opetuslapsia ei mukiloitaisi.. Luuk. 22:35-38. Pasifismissa moni asia tökkii. Se voi olla tietyissä tilanteissa liian yksipuolista ajatella, että kaikki ongelmat loppuisivat siihen, että aseet ja sodat poistettaisiin. Maltillinen pasifismi on hienoa, ja siihen varmasti Jeesus meitä johtaa. Paavalin mukaan esivalta ei miekkaa turhaan kanna, Room. 13:4. Näin ollen Jeesuksen lojaali seuraaja, voi astua asepalvelukseen. Tosin, jos joku omaantuntoon ja Jeesuksen sanoihin vedoten, ei halua tarttua miekkaan, niin mielestäni hänelle tulee suoda vapaus näkemykseensä. Tämä asia on niin monimutkainen, että sen suhteen on hyvä olla vapaus toimia, kuten asiat tulkitsee. Pääasia, että on itsensä kanssa sujut, ja lojaali Herralle.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Jos Jeesukselle on "annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä" niin miksei Hänellä ois ollu valtaa suojella omia opetuslapsiaan, miksi niiden pitäisi puolustautua, kun EDELLEEN käännä toinenkin poski -.-

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentista. Palaan tähän aiheeseen vielä kun joskus kun jaksan, ja kun saan aatokseni selvitettyä. Kuitenkin tuo, että koska Jeesukselle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä, niin hänen pitäisi poistaa elämästämme kaikki vaivat, kuullostaa vähän oudolta. Ensinnäkin, Jeesus ei lupaa mitään sellaista. Sen sileän tien voi mennä kadotukseen, mutta taivasten valtakuntaan mennään kaitaa tietä pitkin. Jeesus suorastaan vakuuttaa seuraajilleen, että hänen kohtalonsa viitoittaa hänen seuraajilleen tietä. Jeesus hylättiin, häntä vihattiin, häntä pilkattiin, hänet erotettiin hyvistä piireistä, hänen maineensa mustamaalattiin.. Lopulta hänet teloitettiin. Jeesus lähettää omansa 'kuin lampaat susien keskelle'. Matt. 10. Toisaalta Jeesusta kuultiin, häntä rakastettiin, hän voitti, ja hän nousi kuolleista. Minä olen täysin vakuuttunut, että kävi miten kävi, niin 'kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat', Room. 8. Hallelujah!

  Kuten sanoin, palaan tähän asiaan vielä paremman ajan kanssa.

  VastaaPoista
 12. Jumalan valtakunnasta ja siihen pääsemisestä kertoo tämä blogi:
  www.teeparannus.blogspot.com

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.