keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Elämän kaikkein tärkein asia on..

Usein sanotaan, että tärkein asia on pitää pääasia pääasiana. Katekismuksessa todetaan, että elämämme tärkein asia on Jumalan ja Kristuksen tunteminen. Aikoinaan Suomen suuri herättäjä Löyhkä-Paavo kävi tapaamassa puuseppää, jonka nimi oli Jakob Högman. Tämä historiallinen tapaaminen tapahtui Jyväskylässä lähistöllä yli 200 vuotta sitten. Historia tietysti tuntee Löyhkä-Paavon asiallisemmin hänen oikealla nimellään, joka on Paavo Ruotsalainen. Högman totesi Paavolle, yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki. Olennaista on, se yksi asia on, Kristuksen sisäinen tunteminen. Siitä samasta salaisuudesta puhuu katekismus, kun se tiivistää koko kristinukon ytimen. Samasta asiasta puhui Jeesus, vähän eri sanoin, kun hän sanoi, etsikää ensiksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämä muukin.

Voidaan varmasti sanoa, että meidän aikanamme näiden puuseppien opetukset ovat monelta unohtuneet. Tänään ihmiset etsivät tätä kaikkea Jumalan sijasta – tätä kaikkea pidetään elämän kaikkein tärkeimpänä asiana. Kun suomalailta kysytään, mikä on elämäsi tärkein asia, niin vastaukseksi saadaan usein perhe ja terveys. Siinä on se kaikki muu mennyt sen olennaisimman edelle.

Huomauttaisin, että Suomessa on miljoona yksineläjää, vuosittain 25 000 aikuista käy läpi avioeron, tuossa samassa rumbassa pyörii vuosittain saman verran lapsia. Monessa perheessä nuorilla ja vanhemmilla on jatkuva mykkäkoulu. Onko tämä kaikki todellakin kestävän onnen täyttymys? Ja terveys. Työssäni olen tavannut 90vuotiaita vanhuksia, jotka toteavat, että terveys on se, mihin uskotaan, vaikka uskon kohde – terveys – lahoaa silmissä. Ihmisen terveys ei kestä loppuun asti. On olemassa jotain parempaa kuin ruumis ja sen ilot. Elämän tosiasioita voi miettiä vaikka sairaalassa tai vanhainkodissa, kun näkee, miten ihminen menettää voimansa ja terveytensä.

Tätä kaikkea on meillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin – Suomi on rikkaampi kuin koskaan, mutta silti, onnea se ei ole tuonut. Henkinen pahoinvointi on tosi yleistä, yksinäisyys riivaa ihmisiä, mikään ei tunnu riittävän. Voisiko olla, että ne puusepät olivat oikeassa. Itse uskon, että he olivat aivan oikeassa. Tärkeintä on Kristuksen sisäinen tunteminen. Etsikää ensiksi Jumalan valtakuntaa. ’Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat, minä annan teille levon. Katsokaa minua, minä olen sielultani lempeä ja nöyrä’, näin sanoi Jeesus meille tavallisille ihmisille. Hän voi antaa meille todellisen ja kestävän rauhan ja ilon.

3 kommenttia:

 1. Hyvä teksti. Mutta toisaalta... kellä nykyään on aikaa ihan oikeasti pohtia asioita? Itse uskon oikeastaan siihen että ihminen keksii kiireen, mutta kaikkea ei kroppa tai pää kestä, joten kiire on sinäänsä ihan hieno puolustuskeino.
  Tai siis nykyään vaaditaan paljon, ehkä jopa liiankin paljon... Kuka enää sen kaiken 'velvollisuuden' jälkeen jaksaa miettiä ja ajatella?

  Jos aletaan miettiä mikä on oman elämäni tärkein asia, pakko nyt kun kerrankin on sitä aikaa miettiä... Ehkäpä oman elämäni tärkein asia... muut ihmiset.
  Toisaalta kuitenkin sekin osaa mennä usein, hyvin usein, liiallisuuksiin.

  Toisaalta sen pitäisi olla minä itse, tietyssä mittakaavassa. Sillä jos ei voi rakastaa itseään (ja hyväksyä itseään sellaisena kuin on), miten voisi rakastaa ketään muutakaan, edes Jumalaa?

  Äh, ota huomioon että olen nukkunut ne 3 tuntia jotka ihmiset mulle sallivat :)

  VastaaPoista
 2. Juu.. tämä Jeesuksen vuorisaarnaan kuuluva lause (etsikää ensiksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan tämä kaikki muukin) on sikälikin tärkeä, että siinä ei paetea tätä maailmaa minnekään taivaisiin. Siinä ei siis sanota: 'etsikää ensiksi Jumalaa, ja halveksikaa kaikkea maallista..'

  Vuorisaarnassa, jossa Jeesus puhuu luottamuksesta Jumalaan, hän myös kertoo, että taivaan Isä antaa meille leivän, vaatteet, juoman ja kaiken. 'Teidän isänne kyllä tietää, että te tarvitsette kaikkea tätä.' Eli olennaisinta on turvallinen luottamus taivaan isään, se erottaa - kuten Jeesus sanoo - meidät pakanoista, jotka etsivät kaikkea tätä muuta eli maallista mammonaa. Pakanat & barbaarit eivät siis tunne meidän hyvää Jumalaa, joka välittää koko ihmisestä, eikä vain hänen hengellisestä tilasta.

  Taivaan Isän lapsi voi luottaa esim. siihen, että hänen isänsä hoitaa hänelle kyllä jonkun asuinpaikan.

  VastaaPoista
 3. The best price for Dell Adamo XPS that I found so far is here:

  http://www.upiq.com/api.php?pid=94869237

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.