torstai 10. maaliskuuta 2011

Jeesuksen tapa opettaa vertauksilla

Olen viimeaikoina väitöskirjaa tehdessäni törmännyt pariin artikkeliin, joissa käsitellään Jeesuksen vertauksia. Se seikka, että Jeesus opetti vertauksin Jumalan valtakunnasta, on tutkijoiden mukaan lähes 100 % varma tosiasia. En tiedä ketään, joka tämän kiistäisi. Jeesuksen aikana uskonnolliset opettajat puhuivat vertauksilla. Jeesuksen jälkeiseltä rabbien ajalta, ns. tannaiittiselta kaudelta (70-220jKr.), meille on säilynyt tarkalleen 325 rabbien vertausta. Noin puolet näistä rabbien vertauksista käsittelee kuningasta, joka lähes poikkeuksetta on Jumala. ”Taivasten valtakuntaa voi verrata kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen”, voisi olla jonkun rabbin vertauksen aloitus.

Evankeliumeista löytyy yhteensä 38 Jeesuksen vertausta. Suurin osa näistä vertauksista kuvaa Jumalan valtakuntaa. Mishnassa, rabbiinisen juutalaisuuden pyhässä kirjassa, joka on koottu kansien väliin 200-luvulla jKr., mainitaan, että ”kun Rabbi Meir kuoli, vertausten tekijät loppuivat” (=When R. Meir died, makers of parables came to an end, m. Sotah 9:15). Kyseinen rabbi Meir eli 150 luvulla. Tämä lyhyt viittaus osoittaa, että jo Jeesuksen aikana suuret ja maineikkaat rabbit puhuivat ja opettivat vertauksien avulla.

Tapa opettaa vertauksilla ulottuu kuitenkin rabbeja ja Jeesusta kauemmas historiaan. Jo VT:sta löytyy useita vertauksia. Evansin laskujen mukaan VT:sta löytyy 10 selkeää vertausta. Profeetta Hesekiel oli kuuluisia värikkäistä vertauksistaan: Hes. 17:2-10. Lisäksi rabbiinisesta perinteestä löytyy ajatus, jonka mukaan kuningas Salomo oli ensimmäinen suuri vertausten opettaja. Hänen ajateltiin selittävän Mooseksen laki vertauksen avulla, niin että ihmiset ymmärsivät sen. Näin ollen Jeesus, niin kuin Salomo, Daavidin poika, olivat kuuluisia tavastaan opettaa vertauksilla. Evankeliumia, Jeesuksen sanomaa, olisi tosi vaikea ymmärtää, jos meillä ei olisi Jeesuksen vertauksia. Niiden kautta koko Jeesuksen missio, elämä ja sanoma tulevat ymmärrettäväksi. Samoin vertauksen kautta meidän oma asemamme kirkastuu. Me olemme ajoittain tuhlaajapoika vertauksen nuorempia ja välillä vanhempia veljiä: miten suhtaudumme rakastavaan Isään, miten suhtaudumme veljeemme?

Viime aikoina olen itse kirjoittanut Jeesuksen vertauksesta suurista pidoista (Luuk. 14:15-24/Matt. 22:1-14). Se on kiehtova vertaus, joka kuvaa hyvin Jeesuksen toimintaa. Jumalan valtakunta on tullut lähelle – vastatkaa kutsuun, Mark. 1:15.
”Tulkaa kaikki on jo valmiina” – kuten tiedämme, kutsutut eivät viitsineet tulla. Niin paikalle haettiin köyhät, sokeat, rammat ja kuurot, ja keitä vain. Pääasia oli, että isännän talo saadaan täyteen, Luuk. 14:22. Pääasia oli, että talo saadaan täyteen. Tämä tosiasia takaa sen, että Sinutkin on kutsuttu, Sinua kirjaimellisesti vaaditaan tulemaan – Kristuksen tähden. Kun eräänä päivänä talo on täynnä, ovet suljetaan lopullisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.