lauantai 11. kesäkuuta 2011

Just do it.

Vuosi lähestyy loppuaan meidän perheen Israel-reissun suhteen. Reilun viikon päästä lennämme Suomeen ja 1.7. aloitan taas papin työt Mikaelin seurakunnassa. Israelista yksi asia hyppää silmille ja se on positiivinen asenne ja yrittäjähenkisyys. Tämän vuoden aikana olen nähnyt, kuullut ja kokenut niin paljon tässä maassa, etten osaa oikein kirjoittaa mitään kaikenkattavaa näkemystä. Voin vain koota hajanaisia havaintoja.

Kuten olen aiemmin todennut, Israelissa on väkilukuun suhteutettuna aivan poskettoman paljon start-up-yrityksiä. Ihmiset täällä ovat kekseliäitä ja keksinnöistä tehdään yrityksiä. Meidän kämppää kävi juuri katsomassa eräs nuori mies, joka vuokraisi tämän kolmion koulutuskeskuksensa toimistoksi. Kaverin “koulu” antaa lapsille (8-12 v.) matematiikan ja fysiikan erityisopetusta, joka on peruskoulun tason yläpuolella. Mies aloitti yrityksensä 8 vuotta sitten. Silloin hänellä oli 18 oppilasta, mutta nyt vuodessa oppilaita on 1500. Meidän pitäisi ajatella “boksin ulkopuolella” ja “lasikattoja” pitäisi rikkoa. Kuuluisassa kirjassa, jonka nimi on Israel, Start-up-nation: Israel's economic miracle, todetaan, että tässä maassa liikeideat toteutetaan tosi nopeasti. Siinä vaiheessa kun moni muu miettii, pohtii ja kokoustaa, niin israelilainen on jo pyörittämässä putiikkiaan: Jos hän saa idean, se toteutetaan viimeistään ensi viikolla. Viivyttely vain tuo ongelmia, koska ajan kanssa ihminen alkaa miettiä uhkakuvia.

Sananlaskut osuvat naulankantaan: “laiska sanoo – 'Tiellä on leijona, keskellä katua kulkee peto', Snl. 26:13. Laiskimus näkee uhkakuvia eikä uskalla edes astua talostaan ulos: “Saranoillaan ovi kääntyy, vuoteellaan laiska”... “Laiska on mielestään viisaampi kuin seitsemän neuvokasta miestä”, 26:14, 16. Laiska pelkää. Ja tämä pelko on kohtalokasta. Uskaltamatta astua ulos haasteiden keskelle, hän köyhtyy ja kurjistuu. Usein hänellä on, ikävä kyllä, vielä fiksun maine, kun hän on niin “kriittinen”. Kuitenkin Snl. 29:25 sanoo, että “joka pelkää, on pelkonsa vanki” - in english: “A man's fears become a trap for him, but he who trusts in the Lord shall be safeguarded.”

Lisää rohkeutta ja riskien ottoa, lisää vauhtia ja luottamusta. Helluntai on huomenna. On syytä muistaa, että kristityillä ei ole kritiikin ja uhkakuvien henkeä, vaan rohkeuden ja voittajan Henki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.