sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Luterilainen kirkko skismaattisessa tilanteessaSuomen Lähetysseura vihki rekisteröidyssä parisuhteessa elävän homon papiksi. SLS:n vuosikokous repesi tästä kahtia. Puolet porukasta kannatti, puolet vastusti. Ekumeeniset suhteet uhkaavat ajautua umpikujaan. Odotetaan vain, milloin maailman toiseksi suurin luterilainen kirkko, Etiopian Mekane Yesus-kirkko, sanoutuu irti yhteistyötä Suomen ev.-lut. kirkon kanssa, niin kuin se sanoutui irti yhteydestä Ruotsin kirkkoon. 

Tiedän, että Suomessa on rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä pappeja. He ovat kuitenkin rekisteröineet suhteensa vasta saatuaan pappisvihkimyksen. Minua mietityttää, miten konservatiiviset tulevat suhtautumaan siihen, että heidän pappinsa, kirkkoherransa, elää julkisesti homosuhteessa? Moni heistä tulee jäämään pois seurakuntayhteydestä, osa eroaa luterilaisesta kirkosta. Väitän, että monen konservatiivin omatunto ei taivu siihen, että he osallistuisivat – suoraan sanottuna – tuollaisen papin asettamalle ehtoolliselle. Jos näin on, niin sitten meillä on luterilaisen kirkon sisällä käytännöllinen ja perusteellinen ongelma, skismaattinen tilanne.

3 kommenttia:

 1. Juho, mitä mieltä itse olet? Pohdit miten konservatiivit suhtautuvat. Miten itse suhtaudut asiaan?

  VastaaPoista
 2. Terve,
  Hyvin vaikea tilanne. En suostu siunaamaan tai vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja - otin tämän asian lyhyesti esille viime saarnani loppukappaleessa. Se on julkaistu blogissa.

  Tilanne on todella vaikea - käytännössä meillä on kaikki luterilaisen kirkon sisäisen skisman ainekset esillä. En minä halua viedä lapsiani, perhettäni messuun, jota toimittaisi rekisteröidyssä parisuhteessa elävä pappi. Se siitä.

  VastaaPoista
 3. Hei Juho,
  kiitos, luin juuri saarnasikin. Tuon minä "halusinkin kuulla", kiitos selkeästä kannanotosta. Itse koen näinä päivinä että joudun tosissaan miettimään minne seurakuntaan tässä tämänhetkisessä tilanteessa ja tässä ajassa (varsinkaan luterilaiseen missä tämä aihe velloo nyt) uskallan esim. lapseni ja nuoreni päästää, minne uskallan rohkaista menemään. Sinun nuorteniltoihisi näemmä uskaltaa, KIITOS :-)

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.