keskiviikko 14. elokuuta 2013

"Luterilainen" anarkia saa valtaa
Tuomiokapituli ei ryhdy mihinkään jatkotoimenpiteisiin - katso tästä. Tästä saa kieltämättä sen vaikutelman, että Suomen kirkossa luterilainen pappi saa opettaa ihan mitä vain. Eräs näistä tutkittavina olleista "agnostikkopapeista" sanoi muun muassa, että hän ei usko, eikä ole pitkään aikaan uskonut, personaliseen Jumalaan. Se on uskon ydinasian kieltämistä. Tämän jälkeen kaikki uskonkysymykset ovat yhtä saivartelua ilman mitään merkitystä. En ymmärrä, mitä tuollainen ihminen tekee papin virassa. Vaarana on, että tämä tuomiokapitulin päätös avaa "Pandoran lippaan". Papit innostuvat tunnustamaan mitä kummallisempia uskomuksiaan ilman mitään rajoituksia.

Aikoinaan pastori Matti Kylliäinen järistytti kirkkoa kieltämällä tiettyjä keskeisiä oppeja. 10 vuotta sitten häntä kauhisteltiin. Nyt häntä pidetään symppiksenä pappina, joka juuri kirjoitti kirjan piispan kanssa. Suomen luterilainen kirkko on muuttunut rajusti ja nopeasti. En yllättynyt, että "agnostikkopapit" eivät saaneet oikein mitään sanktioita.

Ei tarvitse olla mikään profeetta ennustaakseen, että lähitulevaisuudessa monet papit tunnustavat ”uskovansa kyllä, mutta ei niin kuin kirkko opettaa.” Surullinen kehitys taitaa jatkua.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästäkin hyvästä kirjoituksesta. Tuntuu hyvältä, kun joku ev. lut. kirkossa vielä sanoittaa omianikin ajatuksia näin. Mikaelin seurakunnassa näyttää onneksi olevan hyvä tilanne työntekijöiden suhteen. Mutta kyllä, todella todella huolestuneena seurataan tätä kehitystä. Jälleen mietin, että jos tämä kehitys jatkuu, niin mistä kohta enää etsijät ja juuri uskoon tulleet saavat opetusta ja esimerkkiä, jotka auttavat heitä kasvamaan uskossa ja tuomaan evankeliumin valoa maailman keskelle - ja pääsemään itse perille! Ihan niin huolissaan en ole niistä, jotka itse tiedostavat tilanteen missä kirkossa mennään ja hoitavat itse aktiivisesti uskonelämäänsä lukemalla Raamattua, rukoilemalla ja heillä on uskovien yhteys ja osaavat arvioida opetusta jonka alla istuvat. Mutta nuoret, juuri uskoon tulleet ja etsijät ovat kovasti sydämelläni - sekä ne, jotka sinisilmäisesti luottavat että "on se niin kun pappi niin sanoo". Minne heitä enää kohta rohkiasee menemään?
  Herra varjele ja suojele näitä vähempiä nimesi voimalla, ettei heitä kukaan johtaisi harhaan pois Sinun luotasi!

  JA Herra, kiitos, että kirkossamme on vielä uskovia pappeja - toivottavasti vielä iso osa, mutta ellet sinä, Jeesus, nyt puutu asioihin, heidän osuutensa tulee vähenemään nopeasti. Varjele kirkkoamme hengelliseltä yöltä....

  VastaaPoista
 2. Niin kirkon kehitys on huolestuttavaa. Ikävä kyllä Timo Junkkaala on monessa asiassa oikeassa.

  http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/3663/timo_junkkaala_liberaaliteologian_nimella_kulkeva_epausko_purkaa_koko_kristinuskon

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.