torstai 6. marraskuuta 2014

Paavi Pius XII ja juutalaisten pelastusoperaatiot



Tässä on muuten todella hieno yhteisö: Pave the Way Foundation (PTWF). Kyseessä on juutalaisen pariskunnan Gary ja Merry Kruppin perustama yhdistys, joka pyrkii rakentamaan siltoja juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin välille. Yhdistys ei ymmärtääkseni ota kantaa teologisiin kysymyksiin. PTWF on rakentanut katoliselle kirkolle jonkun huippumodernin sairaalan, samoin järjestänyt pyhien kirjojen ja taideteosten vaihtokauppaa Israelin valtion ja Vatikaanin välillä. Kiitollisuuden ja kunnioituksen osoituksena paavi Johannes Paavali II:n aikana Gary Krupp vihittiin Pyhän Gregorius Suuren yhdyskunnan ritariksi. Myöhemmin paavi Benedictus XVI antoi hänelle vielä jonkun ”kunniaylennyksen”. 

Viime aikoina Gary Krupp on ottanut kantaa Toisen Maailman Sodan aikaisen paavi Pius XII:n toimintaan. Hän oli paavina juuri kriittisinä vuosina 1939–1958. Aina 1960-luvulle asti lehdistö ja tutkimusmaailma pitivät Pius XII:ta ”hyvänä ihmisenä”. Sodan jälkeen juutalaiset järjestöt ja vaikutusvaltaiset johtajat, kuten Israelin presidentti, kiittivät Pius XII:ta ja katolista kirkkoa siitä, mitä he olivat tehneet sodan aikana juutalaisten hyväksi. Kiitollisena Pius XII:lle Rooman päärabbi kääntyi katoliseksi!

1960-luvulla maailman myönteinen kiitollisuus muuttui. Mustamaalaaminen alkoi. Paavia alettiin pitää suuresti vastuullisena juutalaisvainoille ja Euroopassa teloitetuille juutalaisille. Häntä syytettiin siitä, että hän oli hiljaa, kun olisi pitänyt tuomita selväsanaisesti. Mitä Pius XII todella teki?

Kyse on siitä, kumpi taktiikka olisi ollut parempi: radikaalit protestit natseja vastaan vai hiljainen diplomatia? Miten herra Schindler (”Schinlderin lista”) olisi voinut pelastaa ne 1000 juutalaista, jos hän ei olisi toiminut viekkaasti kuin kettu? Radikaaleilla protesteilla Pius XII olisi varmasti voinut taata itselleen ”puhtaan jälkimaineen”, mutta tuollainen taktiikka olisi todennäköisesti tarkoittanut teloituksia vielä paljon useammalle juutalaiselle. Ehkä, Pius XII:n suuruus on siinä, että hän ajatteli juutalaisten selviämistä enemmän kuin omaa mainettaan.

Krupp nostaa esiin muutamia lukuja: 80 % Italian juutalaisista säilyi hengissä, kun taas muualla Euroopassa 80 % juutalaisista teloitettiin. On arvioitu, että katolinen kirkko pelasti sodan aikana yli 800 000 juutalaista! Pius XII antoi katolisille piispoille (salaisesti) ohjeita suojella juutalaisia: heitä piilotettiin luostareihin, kirkkoihin, kristittyihin koteihin.. Nyt on paljastunut, että Hitler antoi salaisen käskyn Vatikaanin valloittamisesta ja Pius XII:n teloittamisesta. Hän piti Vatikaania anti-kansallissosialistisen propagandan keskuksena.

Krupp päätyy ajattelemaan, että Pius XII oli yksi Euroopan todellisista sankareista tuona aikana.

Kannattaa lukea oheinen Gary Kruppin haastattelu, joka löytyy tästä:  
Tässä hyvä ruotsinkielinen artikkeli aiheesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.