maanantai 24. maaliskuuta 2008

Saarna Mikaelissa

Joh. 20:11 – 18
Suuret toiveet – pettymys – vastaus
Tämän päivän evankeliumi teksti on tosi herkkä ja tosi voimakas. Siinä on pettymystä, rakkautta, joka ei suostu luovuttamaan, siinä on itsestään selviä kysymyksiä. Siinä on murheen murtama Maria Magdaleena, joka etsii Jeesuksen ruumista. Mutta hän ei kyyneliensä läpi näe, että kuolleista ylösnoussut Jeesus seisoo hänen silmiensä edessä. Hän ei aluksi tunne ylösnoussutta Jeesusta, niin kuin eivät Emmauksen tien kulkijatkaan, tai epäilevä Tuomas tai Pietari. Kyseisten opetuslasten traumaattisten kokemusten jälkeen on hyvä kysyä sellaisia kysymyksiä, jotka ehkä olivat jossain muodossa heidän mielessään. Mitä tulee Jumalan valtakunnasta ja lunastuksesta, kun Jeesus on kuollut ja ruumis ties missä? Johdattaako hyvä paimen meitä oikeasti, voiko häneen luottaa ihan oikeasti. Jäivätkö Jeesuksen hienot lupaukset kuitenkin lunastamatta? Ihmisille annetaan enemmän, kuin he osaavat ymmärtää tai toivoa.
’Oletteko nähneet häntä, jota rakastan?’
Tämä Marian ja Jeesuksen kohtaaminen toi minun mieleeni Laulujen laulun, jonka sivuilla kaikuu neitosen kysymys: ’oletteko nähneet häntä, jota rakastan?’ Laul. 3:3. Johanneksen evankeliumissa ja Laulujen laulussa on paljon samanlaisia asioita. Siitä on tietysti väitelty iät ja ajat, että kertooko tuo kirja, Laulujen laulu, 1) miehen ja naisen välisestä rakkaudesta, vai 2) Jumalan ja hänen kansansa välisestä rakkaudesta, vai 3) sekä että. Itse olen sitä mieltä, että tuo viimeinen näkemys on oikea tulkinta. Joka tapauksessa laulujen laulu koostuu erään miehen ja erään neidon vuoropuhelusta. Aika jännällä tavalla Laulujen laulussa kerrotaan rakastavaisten innosta ja tunteista. Tuossa hurmiossa viitataan aika paljon luomiskertomuksen kauniiseen tarinaan paratiisin ihanasta puutarhasta. Laulujen laulussa rakastetussa nähdään olevan puutarhan lähde ja elävän veden kaivo, Laul. 4:12 - 14.
Jeesus ja ihmiset
Jeesus sanoi samarialaiselle naiselle kaivolla, että se, joka ’juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.’ Maria Magdalena itkee Jeesuksen haudalla, joka oli muuten puutarhassa. Maria kääntyy ympäri ja näkee Jeesuksen, jota hän luulee puutarhuriksi. Ja puutarhurihan Jeesus onkin. Hän on niin kuin Paavali sanoi, uusi Adam, joka luo kaiken uudeksi. Paavali sanoo, että ’jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus.’ Jeesus sanoo, että hän antaa meidän sisälle elämän vetten lähteen.
Jeesus on verraton
Maria Magdaleena on järisyttävän suurien asioiden edessä, ja hän ei ymmärrä mitään. Mutta ei ymmärrä kukaan muukaan. Pietari ei ensiksi jaksa uskoa, Emmauksen tien kulkijat ovat kuin sokaistut, Tuomas epäilee, ellei näe omin silmin. Välillä tuntuu, että koko maailma puhuu Jeesusta vastaan. Tuntuu siltä, ettei tässä olisi mitään järkeä. Kuitenkaan sydän ei suostu luopumaan hänestä. Loputtomasti se etsii tuota Jeesusta, jonka se on joskus oppinut tuntemaan, johon se on hurahtanut lopullisesti. Luulen, että Maria ajatteli jotenkin näin, kun hän tuli Jeesuksen haudalle. ’Ketä sinä etsit?’ ’Onko kukaan nähnyt häntä, jota rakastan?’ Jos Jeesus ei olisi noussut kuolleista niin juutalaisuus, eikä mikään muukaan uskonto, ideologia, eikä kukaan ihminen, ei mikään omaisuus, valta tai menestys, olisi ikinään voinut korvata sitä Jeesuksen jättämää aukkoa. ’Kehen te minua vertaisitte?’ Jes. 46:5.
Suurin pyhimys vaatii Jumalalta eniten
Joskus on niin, että me kristityt, joudumme kamppailemaan kaikkein kovimmin Jumalan kanssa. (Jaakob on oppinut ymmärtämään, minkä arvoinen Jumalan siunaus on. Tämän takia hän taistelee saadakseen Jumalalta hänen siunauksensa - Jabbokin joella, 1. Moos. 32:25 - 32.) Jeesuksen kuolema sattui kaikkein pahimmin niihin, jotka olivat parhaiten tunteneet hänet. Me tunnemme hänet. Tämän takia tuntuu pahalta, jos hän tuntuu olevan kaukana. Raamatussa kerrotaan Jumalasta, häntä ylistetään, mutta välillä häntä myös syytetään. Ja kovimmat syytökset tulevat usein suurimpien pyhimysten suusta. Esimerkiksi Jeremia rukoilee yhdessä kohdassa Jumalaa sanoen, Jer. 15:18: ’Sinä olet minulle kuin kuivuva puro, joka pettää janoisen.’ Toisessa kohtaa Jeremia kysyy Jumalalta, Jer. 14:9: ’miksi olet kuin neuvoton mies, kuin soturi, josta ei ole puolustajaksi?’
Rakkaus kestää, jos olet kanssamme
Virressä, 103, laulettiin, että ’Ah riennä, Jeesus avuksemme, rakkaus muuten kylmenee.’ Tänäänkin me kaipaamme sellaisia ihmisiä, jotka rakastavat lähimmäisiään niin kuin Jeesus. Hän sanoi, että lopun aikana ’laittomuus lisääntyy, ja monien rakkaus kylmenee.’ Me tarvitaan tänään tosi paljon Jeesuksen opetusta, hänen elävää esimerkkiään. Anna anteeksi 77kertaa, käännä toinen poski, se joka haluaa olla johtaja, olkoon kaikkien palvelija, kulje toinen virsta, rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, Jumalaasi yli kaiken, rukoile niiden puolesta, jotka sinua kiroavat. Näitä asioita ei pidä tehdä hampaat irvessä ja pakosta, vaan sen voi tehdä vain Kristus meissä ja meidän kauttamme – tämä kaikki on syntisen ihmisluonnon vastaista. Mutta tuollaiseksi, Jeesuksen kaltaiseksi, Jumala on aikoinaan halunnut ihmisen luoda. Kaiken saa aikaan vain ja ainoastaan Jumala. ’Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa?’ Jes. 43:19.
Me ollaan Kristuksen ruumis maan päällä, me ollaan hänen kädet ja jalat täällä maan päällä. Ilman häntä me ei saada aikaan yhtään mitään. Paavali sanoo Kristuksesta, Kol. 2:9 – 10: ’Hänessä on jumaluus ruumiillistunut koko täyteydessään, ja hänen yhteydessään myös te olette tulleet tästä täyteydestä osallisiksi.’ Yhteys tähän voimaan ei ole jokin hyville uskovaisille tarkoitettu ekstra-palkinto, vaan yhteys tähän voimaan, Kristukseen, on jokaisen kristityn hengellisen elämän elinehto, ei siis mikään vaihtoehto.
Jumalan kutsu
Maria Magdaleena ei ollut evankeliumin kertomuksen mukaan entinen portto, vaan hänestä kerrotaan, että Jeesus oli ajanut hänestä monia pahoja henkiä, Luuk. 8. Hän oli ollut pahasti riivattu nainen, ja hänellä oli varmasti maine naisena, jonka mieli oli pahasti järkkynyt. Häntä ei olisi pidetty minään otollisena Jumalan sanansaattajana. Tämä seikka on aika hyvä tuki uskollemme, että Jeesus todella nousi kuolleista ja ilmestyi seuraajilleen. Evankelistojen mukaan opetuslapsista ensimmäisenä tämän kohtaamisen saivat kokea muutamat naiset, jotka tulivat aamulla haudalle. Alkuseurakunta, joka syntyi sellaisen maailman keskellä, jossa naisten todistuksia ei otettu kovin vakavasti, ei olisi keksinyt tällaista tarinaa. Jos tällainen kertomus Jeesuksen ilmestymisestä olisi pitänyt keksiä, niin asialle olisi tietysti lähetetty mies, ja jos välttämättä olisi haluttu nainen, niin ei ainakaan sellaista naista kuin Maria Magdala, jolla oli tausta entisenä riivattuna.
Tämä osoittaa kuitenkin sen, että Jumala käyttää yllättäviä henkilöitä toteuttaakseen suunnitelmiaan tässä maailmassa. Jumalalla on myös suunnitelma sinun elämääsi varten. Ne ihmiset, jotka muuttivat 2000vuotta sitten maailman eli Jeesuksen silloiset opetuslapset, niin heistä sanotaan, että he olivat suurin osa ’oppimattomia miehiä’, raavaita miehiä ja naisia Galileasta, ja sittemmin vähän joka puolelta.
Yhteys ei ole vaihtoehto, vaan elinehto
Näillä ihmisillä ei ollut mitään sädekehiä pään päällä, he olivat ihan tavallista väkeä, mutta Kristus oli heidän kanssaan. Jeesusta ei nimittäin voi erottaa hänen omistaan. Hän elää meissä Pyhän Hengen kautta. Jeesus Hän on puu, jossa me olemme oksia. Ilman häntä me kuihdumme ja kuolemme. Hän on meidän elinehto, ei vaihtoehto, mikäli siis haluamme elää yltäkylläisesti nyt ja ikuisesti. Luin juuri erästä Amos Oz kirjaa, jossa hän (Att känna en kvinna, 114) kertoo, että urdukielessä on eräs sana, joka, jos sen lukee oikealta vasemmalle, tarkoittaa kuolematonta rakkautta. Mutta jos tuon saman sanan lukee vasemmalta oikealle, niin se tarkoittaa tappavaa vihaa. Jeesus on meille elämän tuoksu, toisille hän on kuoleman haju (2. Kor. 2:14 - 16). Jeesus on meille pelastuksen kulmakivi, mutta niille, jotka eivät usko ja joutuvat kadotukseen, niille hän on loukkaava kompastuskivi. Jeesus edustaa omilleen kuolematonta rakkautta, hän ei koskaan kuole, hän on voittanut kuoleman. Kaikki, jotka häneen uskovat, elävät ikuisesti.
Uusi identiteetti: Jumalan lapsi
Johanneksen evankeliumin alussa on sanat Kristuksesta: ’kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.’ Johanneksen evankeliumissa Jeesus ei kertaakaan kutsu opetuslapsiaan Jumalan lapsiksi, vaikka ovatkin hänen seurassaan – ei ennen ylösnousemustaan. Vasta sen jälkeen kun kaikki Jeesuksen opetuslapset olivat hylänneet hänet pääsiäisjuhlan aikana, vasta kun hän oli noussut kuolleista, vasta silloin hän sanoo, että hänen isänsä on hänen huonoiksi osoittautuneiden seuraajiensa isä. Jeesus sanoi Marialle: ’Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo.’ Vaikka me epäonnistumme, niin Kristus ei luovu niistä, jotka hän on itselleen valinnut. Hänen toteuttama anteeksiantamus tulee hänen seuraajilleen tosi syvälle henkilökohtaiselle tasolle. Nämä opetuslapset, niin kuin mekin, saamme Jeesukselta aivan uuden identiteetin: Jumalan lapsi.
Saat enemmän kuin toivoit
Jeesus haluaa nämä luopiot takaisin, enemmän kuin he toivovat pääsevänsä takaisin hänen yhteyteensä. Jeesus on valmiimpi antamaan meille kaiken anteeksi, kuin mitä me olemme valmiit pyytämään. Maria toivoi löytävänsä Jeesuksen ruumiin, ei muuta, mutta hän löysikin kuolleista nousseen Jeesuksen, joka oli korotettu Israelin Messiaaksi ja koko maailman Herraksi.
Jeesus tulee kohta takaisin – hän elää meissä tässä ja nyt
Jeesus kuuluu historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Me odotamme hänen paluutaan kirkkaudessa ja kunniassa. Mutta ennen kun tuo päivä koittaa, niin meidän taivaan isämme jatkaa työtään täällä maan päällä meidän kauttamme. Hän tekee meissä töitä: siunaa meitä, parantaa ja hoitaa armolla ja totuudella. Mutta hän tekee myös meidän kauttamme töitä tässä maailmassa. Paavalin lailla voimme uskoa, että sen minkä Jumala aloittaa, sen hän myös saattaa päätökseen. ’Minä luotan siihen, että Jumala, joka on teissä aloittanut hyvän työnsä, myös saattaa sen päätökseen Kristuksen Jeesuksen päivään mennessä.’ Fil. 1:6. Kuolleista noussut Jeesus sanoi omilleen, Joh. 20:21: ’Rauha teille, niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.’ Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: ’ottakaa Pyhä Henki.’ Paavali sanoo, että ’koko luomakunta odottaa hartaasti Jumalan lasten ilmestymistä.’ Room. 8:19.
Hiljennytään rukoukseen:
Rakas taivaan Isä. Siunaa meitä ja vastaa meidän sydämemme toiveeseen. Kirkasta meille kasvosi, niin että tuntisimme sinut paremmin. Saata meissä työsi päätökseen, tapahtukoon meidän kauttamme sinun tahtosi. Kiitos, että olet antanut meille Jumalan lapsen aseman ja oikeuden. Elä sinä meissä, sinä jonka kautta ja jota varten kaikki on luotu. Jeesuksen nimessä. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.