perjantai 26. syyskuuta 2008

Ei pidä olla kummempi profeetta nähdäkseen..

Lueppa ihmeessä tästä aukeava ministeri Max Jacobsonin kolumni, joka on tänään hesarin etuaukeamalla. Jokaisen pitäisi lukea se, koska siinä on kerrottu karuja faktoja Suomen tulevaisuuden uhkakuvista ja haasteista.

Parit otetta Jacobsonin kolumnista:
'Suomen taloudelle erityisen ongelman asettaa väestön ikääntyminen. Suomi ikääntyy nopeammin kuin mikään muu EU-maa. Työikäinen väestö alkaa supistua jo vuonna 2010, jolloin ensimmäinen suuri ikäluokka, eli 1945 syntyneet, täyttää 65 vuotta.
Seniori-ikäisten lukumäärä kasvaa jyrkästi. Vuoteen 2050 mennessä 65 vuotta täyttäneiden määrä lisääntyy noin 700 000 hengellä. Vanhushuoltosuhde – eli 65 vuotta täyttäneiden suhde työikäiseen väestöön – kaksinkertaistuu.

Väestön nopea ikääntyminen ei aiheudu pelkästään suurten ikäluokkien siirtymisestä eläkkeelle, vaan taustalla on myös jatkuva eliniän piteneminen. Tämän seurauksena yli 85-vuotiaiden lukumäärä kasvaa kaikkein nopeimmin. Vuonna 2050 heitä arvioidaan olevan jo 290 000, kun heitä on nyt 100 000.'

'Ikääntymisen aiheuttamiin menopaineisiin on varauduttu. Mutta kun ikääntyvän väestön määrä vuodesta toiseen kasvaa ja työikäisten kansalaisten lukumäärä supistuu, miten ongelma ratkaistaan? '

Kuka tämän kaiken maksaa? Minun sukupolveni! Voitaisiin ajatella, että nyt on ne 7hyvää vuotta menossa. Sitten alkaa 7huonoa vuotta. Nyt on tehtävä paljon töitä, jotta niistä selvitään.

Tämän ikäytymiskehityksen myötä on myös pakko katsoa kaikkia muita uhkatekijöitä uudelta kantilta: jos suomalaiset ovat voittopuolisesti yli 65vuotiaita, niin itänaapurimme sotilaallinen uhka saattaa muuttua todelliseksi aika nopeasti. Entä maailman talous, lama, ilmastonmuutos ym..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.