tiistai 2. syyskuuta 2008

Uusi järjestys: syniset ja hyvikset viimeisellä tuomiolla

Oletko koskaan miettinyt, että onko viimeisellä tuomiolla jotain syntiä, jota ei voi saada anteeksi? Mitä Jeesus vastaisi jos häneltä kysyttäisiin, onko anteeksiantamatonta syntiä olemassa? Mielestäni yksi sellainen löytyy.


Jeesus osoitti sanoillaan ja teoillaan, että Jumala voi antaa anteeksi todella paljon. Paljon enemmän kuin ihminen ymmärtää edes olettaa. Hän sanoi syntisestä naisesta: ’joka on paljon saanut anteeksi, se paljon rakastaa’. Hän sai maineen ’syntisten ja publikaanien’ ystävänä, ’syömärinä ja juomarina’. Hän armahti murhamiehen ristillä ja lupasi hänelle paratiisin. Vertauksissa Jeesus vahvistaa tätä kuvaa – Jumala on aivan valmis armahtamaan kaikkein pahimpiakin syntisiä, Matt. 18:21 - 35. Lähetyskentiltä aina kuulee kaikenlaisia hulluja tarinoita siitä, kuinka tyyliin sarjamurhaajat kyselevät evankelistoilta, voivatko he ihan oikeasti saada kaiken anteeksi. Tuollaisista kavereista tulee aika usein seurakunnan parhaimpia palvelijoita – joka eniten saa anteeksi, se eniten..


Jeesus veti magneetin lailla puoleensa ja itseensä kaiken maailman synnin roikkuessaan kaikkien puolesta kirottuna ristillä, Gal. 3:13. Hän ei ’pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan’ ja ’otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi’, Fil. 2:6 – 7. Luther kirjoitti, että ’kaikki profeetat näkivät Hengessä, että Kristus oli oleva kaikkein suurin rosvo, murhaaja, avionrikkoja, varas, pyhän häpäisiä, Jumalan pilkkaaja jne., jota suurempaa maailmassa ei koskaan ole ollut… Kristuksella on lyhyesti kaikkien ihmisten kaikki synnit ja hän kantaa ne ruumiissaan. Ei niin, että hän itse olisi ne tehnyt, vaan siten, että hän otti omaan ruumiiseensa meidän tekemämme synnit.’ Profeetta Jesaja kirjoitti noin 600vuotta eKr., Jes. 53:6: ’Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen.’


Periaatteessa kaikki synnit ovat anteeksiannettavia, yhtä lukuun ottamatta. Kieltäytyminen Jumalan anteeksiannosta on anteeksiantamaton synti: Matt. 12:31 – 32. Tässä tapauksessa ihminen kieltää ilosanoman ja sanoo sitä surusanomaksi, hän kutsuu valkoista mustaksi ja oikeaa vääräksi, Jumalaa pääpaholaiseksi. Kun Jeesus ajoi ulos pahoja henkiä, niin hänen arkkivihollisensa syyttivät häntä siitä, että 'itsensä Belsbulin, pääpaholaisen avulla, hän pahoja henkiä karkoittaa', Mark. 3:22 - 27.

Siihen, että joku kieltää anteeksiannon voi varmaan olla ainakin kaksi syytä: 1) ihminen ei tunnusta tarvitsevansa tuota anteeksiantoa, tai 2) ihminen kuvittelee olevansa liian paha, jotta Jumala voisi armahtaa hänet. Ensimmäisessä tapauksessa ihminen kuvittelee itsestään kohtuuttomia. Näille tapauksille (1) Jeesus kertoo, että he ovat ’tekopyhiä kyykäärmeen sikiöitä ja kalkilla valkaistuja hautoja eli kaiken saastaisuuden lähteitä!!’, Matt. 23.


Monilla Jeesuksen tapaamilla ihmisillä, näillä ns. hyviksillä, oli kova tarve vakuuttaa Jeesus siitä, että he ovat periaatteessa, verraten esim. Jeesuksen opetuslapsiin ja seuraajiin, aika kelvollista ja hyvää porukkaa. Nämä kaverit esimerkiksi viihtyivät Jeesusta paremmassa seurassa (Matt. 9:11), he paastosivat opetuslapsia ahkerammin (Matt. 9:14) ja he noudattivat paremmin sapattia (Matt. 12:2), samoin he noudattivat isien tradition mukaisia käskyjä (Matt. 15:2), samoin kuin kymmentä käskyä ja Raamatun muita käskyjä (Matt. 19:20). Jeesuksen vastustajat olivat aika hyviä ihmisiä. Jeesus sanoi kuitenkin, ettei se riitä: ’Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu’, Mark. 10:18.


Noiden toisten tapauksessa (2): Jeesus teki kaikkensa vakuuttaakseen supersyntisille haluavansa kutsua heidät yhteyteensä ja antaa heille kaikki synnit anteeksi – tätä varten hän ylipäätänsä oli maailmaan/Israeliin tullut: ’en minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä’, Matt. 9:13.


Tuolla ensimmäisellä porukalla on suurempi riski ajautua pelastuksen ulkopuolelle. Heidän ylpeys ei taivu hyväksymään anteeksiantoa. ’Portot ja publikaanit’ tarttuvat paljon hanakammin tuohon tarjoukseen.


Dylan - Nettie Moore - Modern Times:

'I'm the oldest son of a crazy man. I'm in a cowboy band. Got a pile of sins to pay for, and I ain't got time to hide. I'd walk through a blazing fire, baby if I knew, you where on the other side.'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.