sunnuntai 31. elokuuta 2008

Syntisyys- ja pyhyysmittari

Kävin vuosi sitten veljeni kanssa New Yorkin Manhattanilla, ja poikkesimme katsomaan Broadwayn teatterissa pyörivää Altar Boyz-näytelmää, joka muuten on tulossa Suomeen. Joka tapauksessa tuossa näytöksessä keskeisessä osassa on ns. syntisyysmittari. Altar Boyz on poika-gospel-bändi, jonka missio on vähentää maailman syntisyyttä ja lisätä hyvyyttä. Lopussa syntiä löytyykin yleisön sijasta itse bändin 'hyvisten' omasta sydämestä. Katsoppa tämä youtuben video. Se vastaa aika osuvasti kysymyksiin kuten, kuka on pyhä ja kuka ei, ja miksi ja millä perustein?

Kuuntelin Bob Dylanin uusimman levyn, Modern Times, sanoituksia. Tässä pari lainausta, joissa hän aikalailla raamatullisesti kertoo, että ihminen ei ole itsessään hyvä.

'They say prayer has the power to help. So pray from the mother. In the human heart an evil spirit can dwell. I'm trying to love my neighbor and do good unto others. But oh, mother, things ain't going well.

Ain't talkin', just walkin'. I'll burn that bridge before you can cross. Heart burnin', still yearnin'. They'll be no mercy for you once you've lost

Now I'm all worn down by weepin'. My eyes are filled with tears, my lips are dry. If I catch my opponents ever sleepin' , I'll just slaughter them where they lie.'

Kain tappoi veljensä Aabelin kateudesta. Kainin sydeämessä asui jokin paha, jota hän ei kyennyt hallitsemaan (1. moos. 4:6 - 9). Kukaan ei kykene omin voimin. Yritä rakastaa lähimmäistäsi, niin kuin Jeesus opetti. Et onnistu omissa voimissasi. Jos tapaat vihollisesi puolustuskyvyttömänä, mitä teet? Rakastatko häntä, niin kuin Daavid, vai hankkiudutko hänestä nyt helpolla eroon?

Daavid oli jännä mies. Hän on ehkä raamatuin miehekkäimpiä hahmoja, kuitenkaan kenenkään ei kerrota itkeneen niin paljon kuin Daavid. Hän oli sotilas, runoilija, kansanjohtaja, sissipäälikkö, isä, poika, syntinen - hänellä on monta roolia. Suuren osan elämästään hän vaesi erämaassa pienen ja lojaalin porukkansa kanssa, hyljättyinä ja taistellen oikeudestaan olla olemassa. Kuitenkin hänen luottomihensä, upseeri Joab moitti häntä, 2. Sam. 19:7: 'sinä rakastat vihamiehiäsi ja vihaat niitä, jotka rakastavat sinua! Olet tänään osoittanut, etteivät päällikkösi ja miehesi merkitse sinulle mitään.' Onko sinusta oikeasti rakastamaan vihollisiasi, niin kuin Jeesus käskee.

Vastaus tähän omassa sydämessä asuvaan pahan ongelmaan löytyy sovinnosta, joka on tehty ristillä, kun Jeesus otti päällensä kaikki maailman synnit, kiroukset ja pahuuden. Synnit on sovitettu, ja Jumala on vuodattanut omiensa sydämiin raukkautensa, antamalla heille Pyhän Hengen, Room. 5:5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.