perjantai 19. helmikuuta 2010

By the rivers of Babylon

Hienoa! Miikka Ruokanen meni jatkoon, ja toivottavasti saamme hänestä arkkipiispan. Viime torstaina alkoivat kevään raamattuillat Mikaelin seurakuntakodilla. Aiheena oli Danielin kirjan luvut 1-7 ja otsikkona 'pakolaisten piina'. Kevään ekaksi illaksi paikalla oli kivasti porukkaa. Illan alussa alkurukoukseen meidät johdatti seuraava biisi. Tämän laulun sanat ovat lähes suoraan psalmista 137.Tässä pari tekstiä, jotka on tarkoitettu Liftari-lehteen. Ne ovat siis lyhyttä, nuorille suunnattua selitystä Danielista.

Dan. 1:1-21
Millaista mahtaa olla muukalaisen elämä? Daniel ja kumppanit olivat nuoria juutalaisia miehiä, jotka joutuivat pakkosiirtolaisuuteen kauas itään, Babyloniaan, joka oli tuon ajan suurin metropoli. Uuden maan ja maisemien myötä muuttuivat myös moni muu asia, kuten sankareidemme nimet, koulu, kieli ja kaverit. Kaikkien näiden muutosprosessien keskellä nämä nuorukaiset kuitenkin päättivät pitää kiinni siitä, mikä oli heille kaikkein tärkeintä. He eivät luopuneet uskostaan Jumalaan.

Luvun Dan 1 evankeliumi löytyy sanoista ’Jumala antoi’. Kansojen kohtalot eivät olleet, eivätkä ole, järjettömän kohtalon oikkujen uhreja, vaan historiaa johtaa Jumala. Jerusalemin tuhon syyksi sanotaan, että ’Herra antoi’ sen vihollisten käsiin, 1:2. Daniel ja kumppanit olivat muukalaisina täysin sen varassa, mitä Herra heille antoi. Ja hyvä Jumala antoi heille kaikkea, kuten uusia ystäviä ja vaikutusvaltaisten herrojen suosiota, 1:9. Herra antoi heille myös ylivertaista koulumenestystä, viisautta ja ymmärrystä, 1:17.

Dan. 2:1-23
Oletko koskaan kuullut hengellisistä oppaista? Babylonian kuninkaan hovissa oli paljon sellaisia. Nyt heidän tehtävänä oli muistella kuninkaan unohtamaa unta. Nykyäänkin suurilla johtajilla kuten presidentillä on neuvonantajia ja oppaita. Muinaisilla Israelin kuninkailla oli neuvonantajinaan profeettoja (1 Kun. 22:6-28), Babylonian kuninkaalla taas ’maagikoita, loitsupappeja ja noitia’.

Monet tämän ajan hengelliset oppaat ovat yhtä hyödyttömiä kuin kuninkaan maagikot. Juuri tämän vuoksi monet ihmiset ovat tänään yhtä turhautuneita hengellisille oppaille kuin tuo raivostunut kuningas. Nuo oppaat ymmärsivät nyt, että kuningas kysyi heiltä sellaisia, mihin he eivät osaa vastata. Näihin kysymyksiin osaisivat vastata vain jumalat, jotka eivät asu kuolevaisten parissa, näin he ajattelivat. Tässä on jutun juju. Daniel tunsi tämän todellisen Jumalan, joka on taivaan ja maan Herra. Hän vaikuttaa tämän maailman asioihin. Hänen kanssaan voi olla yhteydessä! Jos tunnet Danielin Jumalan, sinusta voi tulla kaivattu hengellinen ohjaaja kuninkaan kaltaisille etsijöille.

Mieti tämän tekstin pohjalta, miksi monet nuoren on vaikea uskoa Jumalaan?
Ketä sinä voisit opastaa hengellisissä asioissa?

7 kommenttia:

 1. Tarkoittanet psalmia 137 noissa laulun sanoissa?

  VastaaPoista
 2. juuri niitä.. kiitos huomautuksesta.

  VastaaPoista
 3. Siis mitä ihmettä, eikö ketään muuta häiritse Ruokasen epäloogisuus hänen seksuaalieettisissä kannanotoissaan?

  VastaaPoista
 4. Ok - mitä epäloogistä niissä on? Tuo h-kysymys ei toivottavasti ole näissä vaaleissa se olennaisin asia. Kyse on siitä, kumpi herroista on sopivampi toimimaan kirkon johtajana näinä aikoina, kun porukka eroaa kirkosta, kohtaamme entistä monimutkaisempia eettisiä kysymyksiä, ja uskon pohjaa murretaan. Tuomasmessu, ja muut toiminnalliset uudistukset, kertovat, että Miikka ei ole kaavoihin kangistunut. Eilissä Voimala-ohjelmassa nousi itselleni esiin kysymys, joka liittyy Raamatun tulkintaan. Heikki R jo kyseli, miten kivityskäskyä toteutettaisiin. Tällaiset 'hauskat' heitot kertovat, että nyt on syytä miettiä, millä säännöillä Raamattua tulkitaan ja sovelletaan. Tällaisten probleemien käsittelemiseen tarvitaan kovatasoinen ja vakavastiotettva teologi. Miikka on sellainen. Olen ihan varma, että näitä probleemia nousee tulevaisuudessa enemmän ja enemmän. Niihin pitää piispan osata vastata.

  VastaaPoista
 5. hmmmm...kirkon johtoon sopivin siis yhden jumalan ja neljän vaimon mies. -sitähän ruokanen, ainakin vaimojen osalta, nimittäin on. mikäli ruokanen valitaan,palautetaan todennäköisesti myös erillisvihkimykset.
  ja mitä h-kysymykseen tulee, kirkko ei voi ikuisesti pestä siitä käsiään,juuri sekin tuo niitä kirkostaeroamisia.

  VastaaPoista
 6. Ei ole oikein laskea menestymistä tuijottamalla lukuja - monta nimeä on kirkon kirjoissa? Meidän pitää olla uskollisia Kristukselle eikä kansan suosiolle. Kirkon työtä ei tehdä tilastoja varten, vaan ihmisiä ja Jumalaa varten! Tuo h-kysymys on meillä kuuma peruna. Meidän kirkollisessa tilanteessa näyttää usein siltä, että tähän ei olisi kuin yksi vastaus, johon olemme ajautumassa: homojen vihkiminen ja sukupuolineutraali avioliitto.

  Meidän pitää kuitenkin huomata, että Suomi ei ole mikään eristynyt saari. Kristuksen maailmanlaaja kirkko kamppailee ihan samojen kysysmysten kanssa. Vihkiessään homoja meidän kirkkomme ajaisi itsensä paitsioon maailmanlaajuisesta kristillisestä perheestä.

  Ehkä paavin ohella yksi tämän hetken merkittävimmistä kristillisistä ajattelijoista on professori & piispa Tom Wright. Hän on mm. esittänyt viisaasti, että kristillistä uskoa ei voi erottaa kristillisestä etiikista - kuten usein väitetään esim. Suomen kirkollisissa piireissä. H-kysymys ei todellakaan ole niin yksioikoisen selvä, kuin miltä se Suomessa usein näyttää olevan.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.