maanantai 8. helmikuuta 2010

'Maassa maan tavalla' - vai?

Olen mukana kirjoittamassa tekstejä Lukkarin lehteen, joka on siis nuorille tarkoitettu Raamatun lukuopas. Tällä hetkellä työn alla on Daniel. Lukkarissa tekstit pyritään selittämään lyhyesti ja niin, että niistä nuori lukija innostuisi itse kirjan lukemiseen. Julkaisen tässä nyt päivien mittaan joitain kommentteja Danielin kirjasta.

Dan. 1:1-21

’Maassa maan tavalla’, ajattelee moni pakolaisista. Tuo letkautus kuvasi pelin henkeä myös silloin kun juutalaiset joutuivat pakolaisina Babyloniaan. Babylonian kuningas harrasti samaa pakolaispolitiikkaa, kuin moni poliitikko tänään. Uudet tulokkaat piti sulauttaa joukkoon. Heille annettiin uusi kotimaa, uusi kieli, uudet nimet, uudet ruoat ja sitten yritettiin vielä tuputtaa uutta uskontoa ja elämäntapaa. Tällaisessa painostuksessa monet pakolaiset sulautuvat valtavirtaan tai gettoutuvat entisestään.

Babyloniassa ”kotiuttamispolitiikka” aloitettiin uudesta sukupolvesta. Kuningas valitsi pakolaisten joukosta ’kauniita poikia, jotka olivat viisaita ja oppivaisia..’ Heidän piti myös olla kuninkaallista Daavidin sukua. Tähän valittujen nuorten joukkoon kuuluivat Daniel ja kumppanit. Kuninkaan unelmissa nämä nuoret näyttäisivät muille pakolaisille esimerkkiä siitä, kuinka luopua vanhasta identiteetistään, sulautua babylonialaisten joukkoon ja elää maassa maan tavalla. Kuninkaan suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet. Nuorukaiset eivät luopuneet omasta Jumalastaan. Se oli heidän menestyksensä salaisuus.

Vinkki: Olemalla pakolaisille ystävä, voit todella auttaa heitä.

2 kommenttia:

 1. Daniel oli kova jätkä.

  Tekstisi oli hyvä, koska se herätti ajatuksia. Tällaisia:
  jos kaikki maahanmuuttajat pitäisivät täysin kiinni oman kotimaansa tavoista esim. Suomeen muuttaessaan, niin olisimme pulassa. Suomalaiset eivät muistutakaan babylonialaisia, jotka painostivat yhdenmukaisuuteeen. Suomalaiset sen sijaan näyttävät mukautuvan maahanmuuttajien kulttuuriin. Jää nähtäväksi, milloin kouluihin pitää ottaa kaksi eri sisäänkäyntiä, toinen tytöille ja toineinen pojille muslimien niin vaatiessa ;) Intergraatio lienee paras vaihtoehto maahanmuuttajille, jolloin he eivät unohda taustaansa mutta eivät turhia angstaa uutta elinympäristöäänkään kohtaan. Nyt esim. briteissä muslimit ovat enemmistö, heillä on vapaus pitää mielenosoituksia kristittyjä ja juutalaisia vastaan yms. Sen sijaan erästä kristittyä pariskuntaa vastaan tehtiin oikeusjuttu, kun he itse omistamassaan hotellissa heskustelivat uskon asioista kaikessa rauhassa aamiaispöydässä muslimin kanssa. Oho, nyt meni pitkäksi tämä kommentti, sori :)

  VastaaPoista
 2. Totta se on, että eurooppalaiset ovat kotimaissaan entistä enemmän puolustusasemissa. Muslimien vaikutus kasvaa paljon. Omaa kulttuuria, jota leimaa kristillisyys, painetaan alas ja vähätellään, kun taas kaikenmaailman muihin kulttuureihin suhtaudutaan tasa-arvon ja solidaarisuuden nimissä hyvin avaramielisesti.

  Maahanmuuttoasioissa ja integraatiopolitiikassa tarvittaisiin tosi hyvää Islamin tuntemusta - tosin myös muiden uskontojen ja kulttuurien tuntemusta. Nipin napin 80% suomalaisista kuuluu kirkkoon, mutta vain 1/3 suomalaisista uskoo Jumalaan, niin kuin kirkko opettaa. Ehkä Suomalaisten hengellinen identiteetti, kulttuuin keskus on ihan hukassa - vaikea sitä on puolustaa jotain, mitä ei tunne, tai koe omakseen.

  Mun mielestä Danielin kirjalla on tälle päivälle aika osuva sanoma. Suomen uskonnollinen kenttä muistuttaa Babylonian tilannetta: hovissa oli kaikenlaista jumalankäsitystä (panteismia, polyteismia), mutta Daniel ja kumppanit tunsivat Jumalan, jota muut eivät tunteneet.

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.