lauantai 5. toukokuuta 2012

Enemmän kuin vanhurskas - fariseus II


Jatkan taas sarjaani fariseusten parissa (II). Eräs nainen kysyi minulta Jeesuksen vaikeista sanoista jakeissa Matt. 5:17–20, joten käsittelen nyt niitä. 

Jeesus sanoo, ”Ellei teidän vanhurskautenne ole paljon suurempaa kuin lainopettajien ja fariseusten, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” Mitä Jeesus tarkoitti näillä sanoilla? Saman luvun lopussa Jeesus kehottaa meitä: ”Olkaa täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen”, 5:48. Jeesus näyttää vaativan kristityiltä enemmän kuin mihin hänen aikansa parhaat ihmiset ylsivät. Hän kehottaa meitä olemaan täydellisiä kuin itse taivaan Isä!

Kreikkalaisesta alkutekstistä löytyy ehkä avain Jeesuksen sanojen ymmärtämiseen. ”Ellei teidän vanhurskautenne ole paljon suurempaa…” Suomennoksen sanat ”paljon suurempaa” on käännetty kreikan verbistä, joka ilmaisee, että jokin on paljon yli odotusten, suurempaa kuin.., enemmän kuin..
 
Löysin tämän ajatuksen harvinaisen korkealta taholta - paavilta;) (Ratzinger, What it means to be a Christian). Benedict XVI kirjoittaa, että kristitty on sellainen ihminen, joka ei laskelmoi. Hän tekee jotain ylimääräistä. Hän ei ole kuin rakastaja, joka kyselee, kuinka pitkälle anteeksianto riittää, mihin asti hän voi edetä turvallisin mielin joutumatta tuomiolle. Fariseus on vanhurskas ihminen joka tekee oikein. Kristitty on taas kutsuttu tekemään enemmän kuin on oikein ja vanhurskasta. Kuitenkin kristitty tietää, joka hetki, että hän on epäonnistunut, hän on usein paljon syntisempi kuin fariseukset ja jopa publikaanit. Hän rukoilee ”anna meille meidän syntimme anteeksi.”

Hän myös tietää, että Jumala on antanut hänelle anteeksi yli kaikkien odotusten. Jumala ei ole ollut häntä kohtaan kuin fariseus, joka noudattaa ”vain” vanhurskautta, vaan Jumala on ollut hänelle enemmän kuin hyvä. Jumala on armahtanut häntä yli kaikkien odotusten, antaen anteeksi ja armahtaen enemmän kuin laki ja oikeus velvoittaisivat. Kun ihminen on kokenut tällaisen taivaan Isän armon ja rakkauden, niin hänet valtaa suuri nöyryys ja kiitollisuus. Hän ei enää halua sanella ehtoja tai puhua omista oikeuksistaan Jumalalle tai ihmisille. Hän tietää olevansa supervelallinen, joka on saanut sulasta armosta velkansa anteeksi. Hän on kuin se Jeesuksen vertauksen (Matt. 18:21–35) suurvelallinen mies, jolle kuningas antoi kaikki velat, 10 000 talenttia, nykyrahassa miljardeja euroja, anteeksi. 

Jeesuksen ylitsevuotava vanhurskaus on yhtä aikaa todella vapauttava ja vaativa. Jos olet saanut kaiken anteeksi, kuinka kehtaat olla niin pihi toisia kohtaan (Matt. 18:21–35)? Jos olet saanut niin usein anteeksi, miksi et voisi antaa toisille anteeksi vaikka 77 kertaa? Evankeliumeissa Jumala toimii jatkuvasti tällä ylitsevuotavalla tavalla syntisiä ihmisiä kohtaan. Kaanaan häissä Jeesus tarjoaa satoja litroja viiniä, joka on vielä parempaa kuin mikään aikaisempi viini. Jeesus ruokkii tuhansia ihmisiä muutamalla leivällä ja jäljelle jää vielä koreittain ylimääräistä ruokaa.

Jeesus toimii näin: ”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” Jeesus innostaa meitä olemaan todella Jumalan kuvia – imitatio Dei - imitoimaan taivaan Isää. Anna enemmän kuin vaaditaan tai pyydetään: ”Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin. Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi…” Matt. 5:40-48.

2 kommenttia:

Kiitos välittömästä palautteesta.