torstai 17. heinäkuuta 2014

Jeesus ja hänen morsiamensa. Historian kaunein rakkauskertomusJeesus-tutkija ja professori Brant Pitre kirjoitti kirjan: Jesus the Bridegroom. The Greatest Love Story Ever Told (2014). Pitren kirja on yllätyksiä täynnä. Hän saa meidät näkemään Jeesuksen ja Raamatun uudenlaisessa valossa. Pitren mukaan halki koko Raamatun, luomiskertomuksesta profeettoihin, Laulujen lauluihin, evankeliumeihin ja Ilmestyskirjaan kulkee visio Jumalan ja hänen kansansa avioliitosta ja aviollisesta rakkaussuhteesta. Lopulta juuri ristissä Pitre näkee Jeesuksen viettämässä hääpäiväänsä, jossa hän yhdistää meidät hänen täydelliseen rakkauteensa, uhrautuen ja antaen kaikkensa vaimonsa puolesta. Näin ristin juurella heistä, uudesta Aadamista ja Eevasta, tulee yksi liha. 

Pitren kirja on todellinen aarreaitta, jossa on sekä vanhaa että uutta. Pitre käyttää koko Raamattua. Arvostettuna Jeesus-tutkijana hän hallitsee evankeliumit, koko Uuden testamentin ja tuon ajan juutalaisen maailman ja kulttuurin. Hän nojaa tukevasti Vanhan testamentin tutkimukseen ja kertomuksiin. Samoin harvinaisena spesialiteettina Pitre hallitsee juutalaisen tradition ja kirjallisuuden toisen temppelin ja antiikin ajoilta. Kirja vilisee viittauksia rabbiiniseen kirjallisuuteen, Qumranin kääröihin, pseudepigrafeihin, Josefukseen ja Filoniin. Tämän lisäksi Pitre, hurskaana katolisena, ui kuin kala vedessä kirkkoisien kirjoitusten joukossa. Usein Pitre osoittaa, että rabbit, juutalainen traditio ja kirkkoisät ovat yksimielisiä monista asioista, kuten siitä, miten Laulujen laulua tulkitaan tai miten Israelin kansan ja Jumalan suhde nähdään avioliittona.

Minulle tässä Pitren kirjassa oli valtavasti uusia asioita. Kirja on kuitenkin kirjoitettu hyvin yksinkertaiseen tyyliin. Suosittelen sitä kaikille kristityille. Jos haluat lukea oikein hyvän kristillisen kirjan (englanniksi), lue tämä. Sydäntäni tietysti aina lämmittää, kun joku popularisoi näin hienosti syvällistä ja akateemista Jeesus-tutkimusta. Pitren kirjassa on nimittäin varsin hyvät viitteet tämän hetken tutkimukseen.
Kirjassa esitetään, että Jeesuksen ristikuolema oli hänen hääpäivänsä. Miten tämä on mahdollista? Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, Pitre käy tarkasti läpi evankeliumien kuvaukset, tuon ajan juutalaisuuden ja myöhempien kirkkoisien näkemyksiä, osoittaen, että asia tosiaan on näin. Lempilukujani tässä kirjassa olivat ne, joissa kerrottiin Jeesuksen ihmeestä Kaanaan häissä (Joh. 2) samoin kuin hänen kohtaamasta samarialaisesta naisesta kaivolla (Joh. 4).

Tulevana syksynä, lokakuussa 2014, tulen todennäköisesti pitämään juuri näistä kertomuksista raamattuluennot Mikaelin raamattukoululla.

1 kommentti:

  1. Minöä hyvin pidän ja palan sisältä tuon kertomus raamatussa Jeesuksen morsiamesta ja kuinka kaunis elämä ja yhteys oli yljällä ja morsiomelle ja elämme juuri sitä hetkeä jolloin yljän viipyessä heille kaikaille tuli uni .Niin suuri Jumala on kun tiesi tämän ajan jo aikoja sitten ja ,kun puolet heistä oli viisaita neitsyeitä miten vakavaa se on meille olla Jumalan viisaudella varustetuja ja puhdistettu karitsan verella ,öljyä lampussa ja loistakoon valo jälleen meistä,kiitos ja siunausta,keijo

    VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.