keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Oliko Daavid olemassa?


Tutkijat kiistelevät lähes kaikesta, myös siitä, oliko Jerusalem Israelin poliittinen ja uskonnollinen keskus Daavidin ja Salomonin aikoina, niin kuin Raamattu antaa ymmärtää. Arkeologi Eilat Mazar ja eräät muut arkeologit väittivät muutama vuosi sitten löytäneet Jerusalemista rakennuksen, jonka epäillään olleen Daavidin palatsi. Tästä lisää tietoa englanniksi. Eero Junkkaala on kirjoittanut aiheesta suomenkielisen selostuksen.

Arkeologi Abraham Biran löysi 1990-luvulla tekstikaiverruksen Dan-nimisestä muinaisesta kaupungista. Tuohon kivilaattaan on kaiverrettu teksti, jossa lukee arameaksi bjt dwd eli Daavidin talo. Teksti on peräisin 800-luvulta. Tuo ilmaisu, Daavidin talo, on raamatullinen ilmaisu, jolla viitataan dynastiaan eli Daavidin kuningaskuntaan. Tuo piirtokirjoitus vahvistaa sen, että jo 800-luvulla on voitu puhua Daavidin kuningaskunnasta.

Itse olen sitä mieltä, että Daavid on ollut olemassa, ja että hän on ollut Israelin valtakunnan perusta. Hän on ollut mahtava sotilas, mutta hän on myös toilaillut aika nolosti varsinkin nais- ja perheasioissaan. Tuskin kukaan näitä noloja kertomuksia olisi tallentanut jälkipolville, jos ne eivät oikeasti perustuisi historian todellisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.