lauantai 11. lokakuuta 2008

GG-ilta

Eilen oli GG-ilta. Itselläni oli tosi hauska ilta. Pelailtiin aliasta, bilistä, pingistä, rakennuspeliä ja juteltiin kaikenlaista. Aliaksessa oli tytöt vst. pojat. Toinen osapuoli voitti pelin niukasti.. Me siis hävittiin.. Tässä on pitämäni opetus, joka käsittelee m.m. voittamista. Tämä 'opetus' on jokseenkin muutettuna, mutta kuitenkin. Olkaahyvä:


GG-ilta: Aihe voittaminen - ajatukset, sanat ja teot.

Voittamisen fiilis on mahtava. Psykologit sanovat, että kannattaa muistella hienoja hetkiä, niin mieli pysyy virkeänä. Psykologit myös väittävät, että jostain syystä miehillä on naisia kovempi kilpailuvietti: kuka on ekana kentällä, kuka uskaltaa heittää opea lennokilla, kuka pokaa ton tytön tunnissa? Itse olen kisaillut aika kovaa uinnissa ja lumilautailussa, nyrkkeilyäkään unohtamatta. Aikoinaan kotikulmillani, ollessani pikkupoika, väiteltiin naapurien poikien kanssa siitä, kenellä on paras isä. Tästä on joitain vitsejäkin, joita ehkä tunnette. Eräs aiheeseen liittyvä kristillis-seesteinen vitsi kuuluu, ’min pappa har skapat din pappa.’ Miehille on tärkeetä, että heillä on jotain josta voi olla ylpeä, ja että joku on heistä ylpeä. Myös tytöille on tärkeetä, että he ovat ’katseen kääntäviä’, isänsä ja muiden silmissä arvokkaita. Mutta kilpailusta: Pojilla on siis kova kilpailuvietti, ja he ovat tappioista ja voitosta tosi herkkiä. Tästä todistaa ainakin se, että omaan tajuntaani on painautunut lähtemättömiä jälkiä seuraavista voitoista:

Voittoja:

1939, 1944. Torjuntavoitto. Talvi- ja jatkosodan voiton (torjuntavoiton) kovana hintana oli se, että 90 000henkilöä, kansalaistamme kuoli. Heistä suurin osa oli nuoria miehiä, jotka kaatuivat rintamalla ja heistä 30 000 oli naimisissa. Sodan myötä 50 000lasta jäi orvoksi. Surun määrää ei voi ymmärtää. Se oli itsenäisyyden kallis hinta. Suomalaisten taistelutahto voiton, itsenäisyyden puolesta synnytti kunnioitusta esim. Stalinissa ja Molotovissa. Legenda suomalaisesta taistelutahdosta, sisusta, joka puskee vaikka läpi harmaan kiven, sai uutta katetta.
Mutta ehkä vain sen puolesta voi taistella, jota arvostaa. Tämän takia mun mielestä todellisen pohjatyön tekivät ne ihmiset, jotka rauhan aikana tekivät arvokasta työtä ja korottivat kansallista arvon tunnetta: Sibelius, Runeberg, Eino Leino, A. G. Kalliala, Halonen, Minna Canth, Waltari, Topelius, Chydenius, Aalto, Aleksisi Kivi, Paavo Ruotsalainen jne..
1995 MM-kultaa – omat muistot: melkein itku tuli. Ruotsi hävisi finaalissa 4-1. Den glider in!! Globen repeää: Timo Jutila teki yhden maalin ja Ville Peltonen teki hattutempun. Jarmo Myllys oli maalissa.
Mika Häkkinen kaksinkertainen formulan maailmanmestari
Lordi – Eurovison voitto 2006

Tällaiset voitot ovat syntyneet sen myötä, että jollain on ollut unelma voitosta. Unelma on voiton siemen. Tällaiset voitot kertovat jotain sisusta, temperamentista, peräänantamattomasta tahdon voimasta, uskosta jumalalliseen kutsumukseen, tarkoitukseen, murtamattomasta optimismista. Periksi ei anneta. Tästä lauletaan kuuluisassa virressä, 631, ’Mä toivon, vaikk’ ei ois toivoa ollenkaan. En päästä sua, ennen kuin mua käyt siunaamaan.’ Tässä sanoitetaan jotain sellaista niin olennaista: jokaisella on vahva toivo siitä, että sinun elämällä on joku merkitys. Siitä huolimatta, että maailmassa on 6miljardia ihmistä, ja siitä huolimatta, että joka sekunti ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä – kaiken ikäisiä. Siitä huolimatta meille on tärkeetä, että jokaisen elämällä on oltava joku tarkoitus. Kukaan ei ole turha, vahinko tai arvoton. Miksi meillä on tällainen (järjetön) toivo? Toivo voittaa, toivo elää oma kutsumus, oma suunnitelma, oma tarkoitus todeksi. Miksi?

MITÄ TAPAHTUU JOS SULLA EI OO UNELMAA?
Martin Buber, 1900-luvun luovimpia ajattelijoita, on sanonut; kaikkien identiteettikriisien taustalla on yksi syy. Ihmisen ajatukset, sanat ja teot ovat ristiriidassa keskenään.’ Tämän takia ajatukset, sanat ja teot tulee pitää samassa kurssissa. Muuten olet solmussa (itsesi kanssa) aina.
Jos sulla on unelma, niin mieti, miten voisit elää sitä todeksi. Jos tunnet rakkautta jotain ihmistä kohtaan, mutta et uskalla sanoa sitä hänelle, niin sinulla on sisälläsi ristiriitainen fiilis. Sano se, mitä ajattelet, ja toimi sen mukaan. Pidä huolta sydämestäsi. Varo mitä unelmoit, varo mitä ajattelet. Sillä on merkitys. Silloin kun teet ja puhut sitä, mistä sydämesi unelmoi ja ajattelee, silloin olet elementissäsi, silloin olet kuin kala vedessä. Älä ole niin kuin ajokoira, jota pidetään pienessä kaupunkiyksiössä, jossa se ei pääse juoksemaan ja ajojahtiin.

MITÄ TAPAHTUU JOS ET TOTTELE SISINTÄSI? SYY & SEURAUS
Jos tunnet katkeruutta ja vihaa jotain ihmistä kohtaan, mutta et sano sitä hänelle millään lailla, niin olet ongelmissa. Paha ja hyvä tulee aina jollain lailla ulos. Moni purkaa tukahdetun kiukkunsa, peitetyt kyyneleensä, sanomatta jääneet valituksensa toisiin, täysin viattomiin ihmisiin kuten vaikka omiin sisariinsa, ystäviinsä, vanhempiinsa tai vaikka itseensä. Älä tukahuduta pahaa oloasi viinalla, huumeilla tai muilla sellaisilla konsteilla. Ne eivät toimi. Älä potki pahaa oloasi muihin, vaan käsittele ongelmasi. Juttele niistä vaikka jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Sekä hyvät että pahat ajatukset näkyvät aina jossain teoissa, asenteissa ja puheissa. Varjele siis sydäntäsi.
Ilman unelmia, ihminen on yhtä pihalla omasta elämästään, omasta itsestään, kuin lenkkikoira kaupunkiyksiössä, kuin kotka pienessä häkissä, tai kun karhu pienenpienessä eläintarhan kopissa.

MITÄ ON SYDÄMESSÄ?
Meillä kaikilla on jotain taipumuksia, jotain sisällä olevia unelmia, joku liekki sydämessä, joku tehtävä. Harva meistä tietää kovin tarkkaan kuitenkaan, mikä tuo tarkoitus on.
Kristityt uskovat, että Jumala on
- luonut meistä jokaisen ’pientä piirtoa myöten’: sinä olet ihme, Ps. 139.
- ennalta valinnut, kutsunut, tehnyt vanhurskaiksi, lahjoittanut kirkkautensa ja määrännyt oman Poikansa, Jeesuksen kaltaiseksi, Room. 8:28 – 30.
- Sinun elämäntarkoituksen kuuluu olla samassa kurssissa koko Jumalan suuren, koko maailmaa koskevan suunnitelman kanssa. Sinun unelmasi kuuluu Jumalan unelmaan. Hän on ’suunnitelmansa mukaisesti kutsunut meidät omikseen.’ Room. 8:28.
- Jumalan tahto on, että sinä elät tuossa suunnitelmassa, niin, että rukoilet, ’tapahtukoon sinun tahtosi.’ Silloin sinun luojasi, lunastajasi, suunnittelijasi, valitsijasi, kutsujasi voi näyttää, miksi hän kutsui juuri SINUA. Sinun kautta hän voi näyttää jotain uniikkia, jotain aivan erityisen kaunista. Vain sinun kauttasi.
- Joku on sanonut, että ’ihmiset syntyvät uniikkeina, mutta kuolevat kopioina.’ Elä korkeammissa suunnitelmissa, ole uniikki. Sinä et ole menestyneiden, suosittujen ystäviesi huono kopio, vaan sinut on luotu uniikiksi. ’Minä olen ihme ja kiitän sinua siitä’, Ps. 139. Tule sinuksi. Raamatussa Jumalan ensimmäinen kysymys ihmiselle on, ’missä sinä olet?’ 1. Moos. 3:9.
- Mitä on sydämessä? ’Jos Kristus on teissä..’ Room. 8:10. ’Jos siis teissä asuu Jumalan Henki..’ Room. 8:11.
- Jos näin on, niin elät uskomattoman hienossa suunnitelmassa, joka on kulkemassa kohti historian suurinta voittoa, Ap. t. 3:21.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.