maanantai 13. lokakuuta 2008

Julkaistaanpa isoskoulutukseen tekemäni opetusmatsku

Tänään puhutaan eettisistä asioista, eli siitä, mitä sinun pitäisi tehdä, jotta eläisit niin kuin kunnon kristitty nuori. Tarkoitukseni ei ole esittää meille pitkää listaa käskyistä ja kielloista, joita pitää tehdä, miten pitää käyttäytyä, ja mitä ei saa missään nimessä tehdä ja missä ei saa olla mukana. VT:stä löytyy 618 käskyä ja kieltoa, jotka kertovat kuinka kulkea Herran tiellä. Kuitenkin varmaan Raamatun yleisin käsky kuuluu, ’älä pelkää’. Joku on laskenut, että se esiintyy Raamatussa yhteensä 366kertaa, eli vuoden jokaisena päivänä Jumala sanoo meille, ’älä pelkää’. (Tähän se sarjakuva)


Käskylistan esittelemisen sijasta kysyn, millainen toiminta sopii sinulle. Millaisissa jutuissa toteutat itseäsi? Milloin olet elementissäsi kuin kala vedessä? On turha vaatia ihmisiltä asioita, joita he eivät voi tehdä. Oletko kuin kala vedessä, vai kuin kala kuivalla maalla? Uimarin pitää saada uida, laulajan laulaa, maalarin maalata, julistajan julistaa, johtajan johtaa, muurarin muurata, lapsen leikkiä jne. Mitä sinun pitää tehdä?


On aivan turha vaatia esim. sumopainijaa tanssimaan kuin ballerina. Siinä loukataan balettia ja sumopainia turhautuu. Jos ihminen on paha, tai jos hänellä on tosi paha olo, niin voiko hän käyttäytyä hyvin? Jos olet hyvä, niin voitko käyttäytyä huonosti? Kokeile raivostua joskus kun olet tosi iloinen ja rauhallinen. Se on mahdotonta. Miksi joku etsisi omenapuusta mansikoita? Pitääkö sinun siis muuttua joksikin ihan ihmeelliseksi ja luonnottomaksi pyhimykseksi ollaksesi hyvä kristitty? Tämän takia katsotaan ensiksi, millaisia me olemme, millaisiksi meidät on luotu ja suunniteltu.


Raamatun mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja hänelle on annettu tehtäväksi ’olla hedelmällisiä, lisääntyä’.. ja ottaa maa haltuun, vallita luomakuntaa, niin että se voi hyvin, 1. Moos. 1:27 – 28. Jos tällainen missio-koodi on ohjelmoitu ihmisen sydämeen, niin onko hän tyytyväinen työttömänä tai tyhjän panttina. Ei, vaan jokainen haluaa tehdä jotain, jolla on merkitystä. Kukaan ihminen ei ole elementissään tyhjän panttina, sohvaperunana. Sellainen ihminen ei ole ’ansainnut aivojaan’. Moni nuori ei tee tänään oikeastaan mitään. Jotkut taas tekevät ihan tolkuttoman paljon. Harrastavat, opiskelevat, seurustelevat, lukevat, bilettävät, ovat isosia ja tekevät kaiken sen ohessa töitä. Jotkut ovat tollaisessa oravanpyörässä jo tosi varhain. Moni ajattelee, että elämällä ei ole tarkoitusta, ei unelmaa, ei tavoitetta. Suomessa on tänään noin 45 000 syrjäytynyttä nuorta, jotka eivät käy koulussa, eivätkä töissä, eivätkä he ole kotona sen takia, että heillä olisi siellä nuori perhe. He eivät myöskään ole intissä tai sivarissa. He eivät tee mitään, paitsi ehkä kittaavat olutta. On iso riski, että jossain vaiheessa tuollaiset nuoret tilttaavat.


Mitä kalalle tapahtuu, jos sen heittää veneen pohjalle? Se räpiköi hetken kunnes kuolee. Minulla on villi veikkaus, että moni ihminen kulkee hyristen hautaan kuten tuo kala. Ihmiset kompuroivat ihan elämän perusjutuissa. He tuntevat olonsa vieraiksi omassa maailmassaan ja omassa elämässään. Moni tuntee yksinäisyyttä, merkityksettömyyttä ja ikävää. Toissa päivänä juttelin kaupungilla kahden nuoren pojan kanssa, jotka tapaisin istumassa torin laidalla. Jossain vaiheessa kerroin heille, että olen nuorisopastori ja kysyin, mihin seurakuntaan he kuuluvat. Pojilla ei ollut harmainta aavistusta. Monet nuoret ovat myös vieraantuneet Jumalasta.


Jotkut sanovat, että elämän tärkeimmät totuudet opitaan lastentarhassa. Nyt esitän kolme asiaa, joita jokainen ihminen, minun mielestäni, tarvitsee.
1) halausta, välittämistä, arvostusta, kauniita sanoja, tukea – rakkautta
2) unelmia, merkitystä, visiota – toivoa
3) hengellistä elämää, yhteyttä korkeimpaan, rukousta - uskoa


Luomiskertomuksessa kerrotaan muun muassa sellaisia isoja totuuksia siitä, mitä tarkoittaa olla ihminen. Ja yllättäen nämä kaikki kolme asiaa löytyy sieltä alusta! Jumala sanoi, ’ei ole ihmisen hyvä olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänelle avuksi.’ Mies jättää vanhempansa ja liittyy vaimoonsa ja heistä tulee yksi liha. Suhteeseen toisten kanssa meitä ajaa rakkaus. Kaipaamme ja tarvitsemme toisiamme. 1. Moos. 2:18, 23 – 25. Toisekseen ihmiselle annetaan tehtävä, haaste ja visio hallita maailmaa Jumalan tyylillä – 1. Moos. 1:28 – 29. Sitä tarkoittaa olla Jumalan kuva. Ajattele, että sinun sisimpääsi on koodattu jonkinlainen jumalallinen visio, jonka voi toteuttaa vain Jumalan yhteydessä. Tämä liittyy toivoon. Kolmanneksi, Jumalan kuvana oleminen tarkoittaa myös, että meidät on luotu elämään yhteydessä luojamme kanssa, 1. Moos. 1:27. Usko, toivo ja rakkaus ovat yhdessä jakeissa kuten 1. Kor. 13:13; 1. Tess. 1:3; 5:8; Kol. 1:4 - 5.

Nykyään monilta nuorilta ja myös vanhemmilta puuttuu noita kaikkia kolmea asiaa. Koulukiusaaminen yleistyy koko ajan ja joka kymmenes yläasteen oppilas elää ilman ainuttakaan ystävää – monella ei ole luotettavia ja hyviä ihmissuhteita. Tästä kaikesta seuraa se, että monella on huono olo. Sitä huonoa oloa sitten puretaan johonkin.


Yksi helppo, mutta toimimaton tapa on viina. Toinen on se, että vedät jonkun onnellisen ihmisen maskin naamallesi, ja olet niin kuin kaikki olisi kunnossa. Jäädytät kaikki ilot ja surut sydämestäsi niin sinusta tulee käytännössä tunteeton, sisäisesti kylmä ihminen, joka ei osaa luottaa, rakastaa, uskoa tai toivoa. Tuollaisesta ihmisestä voi tulla kalkkis, joihin sopii Jeesuksen kovat sanat aika hyvin, Matt. 23:27; ’Te teeskentelijät! Te olette kuin kalkilla valkaistut haudat. Ulkopuolelta ne kyllä ovat kauniita mutta sisältä täynnä kuolleiden luita ja kaikkea saastaa. Samalla tavoin tekin olette hurskaita ulkonaisesti, ihmisten silmissä, mutta sisältä täynnä teeskentelyä ja vääryyttä.’ Mitenkäs tällainen ihminen, joka on ’sisältä täynnä vääryyttä’ voisi olla erittäin sydämellinen ja hyvä ihminen, joka kääntää toisen posken, rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, rukoilee vihollistensa puolesta ja antaa vaikka 77kertaa sortajilleen ja pettäjilleen anteeksi? Eikö tuollaisen ihmisen ole luonnollisempaa olla vaikka koulukiusaaja, koulumurhaaja, itsemurhaaja, terroristi tai paatunut roisto? Eikö hän ole toteuttamassa itseään, kun hän särkee toisen sydämen ja pettää lähimpiä ihmisiään, kun hän puhuu ystävistään pahaa selän takana ja valehtelee?


Tällaisten ihmisten takia turvallismarkkinat ovat tulevaisuuden uusi kukoistava bisnes. (Näytä tässä se lehtijuttu) Tällaisten ihmisten takia ihmiset pelkäävät. Freud on sanonut jotenkin niin, että ’ihmismielen olohuoneissa laulaa enkelikuoro, mutta vintillä ulvovat sudet.’ Jos sudille ei ole tiukka kun ne ovat pieniä, niin jossain vaiheessa ne voivat vallata koko talon. (Laita tähän juttua siitä Jacobsonin kirjasta, jossa hän kertoo, että tänään monet viisaat perustelevat suursodan mahdottomuutta samoin perustein kuin viisaat ennen 1. ja 2. Maailmansotaa) Raamatun mukaan ihmisessä on syntiinlankeemuksen myötä taipumus pahaan. Meillä on sydämessä ongelma, ja tähän ongelmaan pitäisi saada ratkaisu ennen kuin tuhoamme toinen toisemme, itsemme, luontomme ja suhteemme Jumalaan kokonaan.


Raamatun mukaan Jumala on antanut jo meille ratkaisun – pelastuksen, jonka nimi on Jeesus. Raamattu sisältää lupauksia siitä, että Herra antaa ihmisille synnit anteeksi, uuden sydämen ja uuteen sydämeen Jumalan hengen. Hän pesee meidät puhtaiksi. Hän ottaa pahuuden pois ja antaa sen tilalle oman vanhurskautensa.
Tämän myötä sinun ei pidä enää kärsiä kaikista synnin ja pahuuden hajottavista seurauksista kuten häpeästä, pelosta ja syyllisyydestä, vaan saat nauttia pelastuksen seurauksista eli ilosta ja rauhasta. Jumala on ’Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiin antamalla meille Pyhän Hengen.’ Room. 5:5. ’Nyt palvelemme Jumalaa uudella tavalla, Hengen mukaan.’ Room. 7:6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.