torstai 17. syyskuuta 2009

Abortti eli 'lisääntymisterveydellinen oikeus' tai 'sikiön lähdettäminen' tai tappo..

Markku Ruotsila, historian dosentti, kirjoitti hyvän ja puhuttelevan kirjoituksen viime sunnuntain hesarin debattiin. Ruotsila puhuu asioista niiden oikeilla nimillä - se on rohkeaa, mutta hiivatin tärkeää. Ei ongelmat niin ratkea, että ne lakaistaan maton alle. Kyllä ne sieltä aina jotenkin tulevat esiin. Kyse on siis abortista. Niitä tehdään Suomessa noin 10 000 vuodessa.. Eli 1970-luvulta tähän päivään on tapettu/murhattu/surmattu noin 500 000 syntymätöntä sikiöä eli vauvan alkua.

Abortista puhutaan nykyään niin hienoilla termeillä, että sen verinen todellisuus jää aivan pimentoon tavalliselta ihmiseltä. Aborttia kutsutaan 'sikiön lähdettämiseksi' tai 'raskauden keskeyteykseksi' tai 'lisääntymisterveydellisenä oikeutena' - toiset puhuvat suoraan sikiön tappamisesta.

Haastan ihmisiä lukemaan Ruotsilan debatin. Se löytyy tästä. Miettikää asiaa. Itse pidän aborttia vääränä ratkaisuna. Jossain poikkeustilanteissa se on kai hyväksyttävää, mutta tämän päivän tuhannet abortit johtavat meidät vaaralliselle tielle. Meininki on vaarallista koko yhteiskuntamoraalin ja ihmisarvon alenemisen vuoksi.

5 kommenttia:

 1. Mä näen itse abortin murhana. Tuskinpa kukaan äiti tuntee itseään kovinkaan valmiiksi odotusaikana. Sitä paitsi, voisi kysyä, koska meistä kukaan edes on valmis? Jotenka en hyväksy tavallaan perustelua "en ole valmis äidiksi". Toki taloudellinen tilanne, nuori ikä yms. sellaiset vaikuttavat, mutta jos tosiaan harrastaa seksiä, pitäisi myös tietää että aina on riski että kondomi menee rikki tms ja aina on pieni mahdollisuus tulla raskaaksi. Mikään nykyajan ehkäisykeino ei ole 100% ehkäisevä. Ei varsinkaan väärin käytettynä.

  En hyväksy sitä, mutten myöskään tuomitse niitä äitejä jotka siihen ratkaisuun päätyvät sillä itse olen läheltä nähnyt sen taistelun kun tuleva äiti on tehnyt päätöksensä. Eikä sekään ratkaisu ole helppo. Kyseessä on kuitenkin elävä ihmisenalku, jolla on sielu ja oma tarkoituksensa.

  Toki on heitäkin jotka vähät välittävät, mutta täytyy muistaa, etteivät kaikki tee tätä ratkaisua kymmenessä minuutissa.

  VastaaPoista
 2. helpompi se on miehenä puhua, että kärsikööt vaan raskauden ja synnytyksen.
  onko sekään sitten oikein että naisen henkinen tila on vaakalaudalla lapsen takia?

  VastaaPoista
 3. Ehkä sillä on jokin hieno syy, että raskaana olo ja synnytys ovat vain naisen etuoikeuksia (tai taakkoja - miten vain haluaa nähdä). Mutta eikö juuri tämän naisen erityistehtävän myötä lapsen ja äidin välille synny jokin aivan erityinen suhde, jota miehellä ja lapsella ei voi olla..

  Raskaudesta ja synnytyksestä naisille kuuluu syvä kunnioitus. Seksi ei koske pelkkiä naisia, ja lapsen saamiseenkin vaaditaan paria eli miestä ja naista. Mun mielestä miestä ei missään nimessä pidä päästää vastustaan. Rautalangasta: siinä vaiheessa kun mies/poika panee peniksen naisen lempiöön – hän haluaa isäksi. Totta kai ehkäisy tekee tässä jonkinlaisen poikkeuksen, mutta mikään ehkäisy ei ole täydellinen. Esim. jos pari käyttää 10 vuotta e-pillereitä, niin on aika korkea todennäköisyys, että nainen on raskaana jossain vaiheessa ehkäisystä huolimatta.. Tällaiset asiat olisi kaikkien miesten syytä ymmärtää.
  Jokaista seksiasioissa vastuutonta miestä pitäisi ottaa rivelistä: haluatko isäksi?!?!? Haluatko kantaa vastuusi miehenä ja isänä? Ei mun mielestä mies voi paeta vastuutaan vain sen vuoksi, että hän ei tule raskaaksi ja synnytä. Juuri naisen vuoksi miehen pitäisi suhtautua seksiin sen arvoa vastaavalla tavalla. Nainen/mies eivät ole leluja eikä seksi ole mitään leikkiä. Sen pitäisi perustua rakkauteen, jossa vastuuta kannetaan seurauksista ja siitä toisesta parista.
  Kuulin juuri, että suurin osa abortin tekijöistä on alle 25vuotiaita. Ehkä tämä kertoo jotain siitä luottamuspulasta, jota nuoret naiset tuntevat miehiä kohtaan. Moni nainen tekee abortin koska ymmärtää, että mies ei tule kantamaan vastuutaan isänä/miehenä. Tämä on surullista. Oi, jospa miehet käyttäytyisivät kuin miehen pitää..

  VastaaPoista
 4. eli oletko sitä mieltä, että jos avioparista kumpikaan ei halua missään vaiheessa elämäänsä lapsia, he eivät myöskään saa harrastaa seksiä?
  ei kauhean reilua.
  Tai jos nainen raiskataan? Kuka haluaisi kantaa ja synnyttää lapsen (okei, kunnioitus niille ketkä haluaa mutta suurin osa ei) johon liittyy elämän suurin trauma?

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista Kisu ja anonyymi. Tuota, välillä musta tuntuu, että mun pitäisi palkata ne '70 viisasta miestä' vastailemaan näihin kommenteihin. Ensinnäkin, tuohon viimeiseen - niin kuin nimikin jo viittaa, niin naimisissa oloon kuuluu aviolillisia velvollisuuksia ja oikeuksia:) Tämä on vähän saivartelua, nimittäin kyllä he voivat hankkia ehkäisyn, joka pitää aikalailla luotettavasti. Jos tapahtuu 'ongelma', niin sitten pitää miettiä, mitä tehdä.

  Raiskaustapaukset ovat aina tosi vaikeita - mutta ne ovat kyllä ainakin meillä Suomessa ihan marginaalissa kun puhutaan aborteista ja ei-toivotuista raskauksista. En sano nyt tähän mitään.

  Kisu puhui tuosta syyllisyydestä ja syyllistämisestä. Se on asia, mitä kannattaisi miettiä ihan vakavasti. Saako ketään tai mitään syyllistää?

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.