tiistai 8. syyskuuta 2009

Raha puhui kun Jeesus avasi suunsa

Tässä aamunavaus, jonka pidän Klassikossa. Aiheena on raha.

Tuossa äsken kuulimme T. Bone Burnettin tulkinnan legendaarisesta biisistä Diamonds are a Girl's best friends. Ajattelin soittaa tällaisen kappaleen koska tällä viikolla kirkoissa puhutaan rahasta – lesken rovosta.

Eräs ystäväni totesi, että Jeesus puhui rahasta paljon enemmän kuin rakkaudesta. Se on ihan totta. Raha oli Jeesuksen huulilla paljon useammin kuin rakkaus. Ihan on tutkittukin, että 1/6 Jeesuksen kaikista puheista koski rahaa ja omaisuutta.
En tiedä saatko viikkorahaa, tai meneekö teillä ystävyyssuhteita rikki sen vuoksi, että joku ei suostu maksamaan velkojaan. Sitten kun olet työelämässä, huomaat, että palkkapäivää odotetaan kuin kuuta nousevaa. Viime sunnuntaina kirkoissa puhuttiin Jeesuksesta, joka ihaili leskeä, joka antoi viimeisen roponsa Herran palveluun.
Ollessani ala-asteella varastin aina silloin tällöin äitini viimeiset rovot ja ostin niillä irtokarkkeja. Vähän aikaa sitten eräs mies kidnappasi nuoren naisen ja vaati miljoonia euroja lunnaiksi. Elämme maailmassa, jossa rahan edestä tehdään vaikka mitä.

Mitä Jeesus sanoi rahasta? Kerran Jeesus oli aterialla erään fariseuksen kotona. Fariseus katsoi pitkään kun Jeesuksen luo tuli syntinen nainen, joka polvistui hänen eteensä, itki, voiteli Jeesuksen jalat kyynelillään ja kuivasi ne hiuksillaan. Fariseus keskittyi vain siihen, kuinka syntinen nainen saattoi tehdä Jeesukselle näin. Jeesus käänsi ajatukset olennaiseen kertomalla vertauksen rahasta. Oli kaksi velallista. Toinen oli velkaa rahanlainaajalle 500, toinen 50 denaaria. Kummallakaan ei ollut millä maksaa, niinpä rahanlainaaja antoi molemmille velan anteeksi. Kumpi rakasti häntä enemmän? Taas meni sanoma perille, kun puhuttiin rahasta.

Tällaisia vertauksia on vaikka millä mitalla. Vertaus kadonneesta rahasta, vertaus palvelijoille uskotusta rahoista ja viisaasta taloudenhoitajasta, ja hyväsydämisestä työnantajasta ja siitä reilusta palkanmaksajasta. Tätä listaa voisi jatkaa pitkälle. Pointti on, että Jeesus puhui usein rahasta kun hän halusi sanomansa läpi.

Raamatun yksi pääpointti on, että meidät on lunastettu eli ostettu vapaiksi kalleimmalla mahdollisella hinnalla, Kristuksen omalla hengellä, niinpä meidän arvo on äärettömän korkea. Niin arvokas sinä olet. Kohdellaan itseämme ja toisiamme sen mukaan. Hyvää päivän jatkoa!

2 kommenttia:

 1. Mulle ei koskaan selvinnyt, kumpi rakasti enemmän, se joka oli auki 500 denaria vai se, joka oli 50.

  Milloin sä muuten pidät seuraavan kerran jonkun saarnan, mä nimittäin haluaisin tulla kuuntelemaan :)

  - Heini, (leiriltä 602, jos et just nyt satu muistamaan)

  VastaaPoista
 2. Moikka Heini, tottakai mä muistan. Varmasti se, joka sai enemmän velkoja anteeksi. Tän vertauksen kaltainen on myös se, jossa se yksi hulttio on kuninkaalle velkaa 10 000 talenttia, ja saa kaiken anteeksi, Matt. 18. Tuo rahasumma oli järkyttävän kokoinen. Se vastasi suunilleen koko Galilean verotuloja, tai vertailun vuoksi raha-arvoltaan 200 000 miestyövuotta, tai jos muunnetaan tuo summa nykyrahaksi - se vastasi miljardeja euroja. Sen verran sai kaveri velkoja anteeki. Miten hän reagoi? oli tietty kiitollinen, mutta ei muuttunut miksikään - hän meni kotiin ja raivostui ystävälleen, joka oli hänelle velkaa jonkun pikkusumman. Se, joka on paljon saanut anteeksi, se paljon (voi) rakastaa..

  En nyt just tiedä, koska mulla on saarna seuraavaksi. Tuu gg:lle joku ilta. Tänään on seurakuntakodilla raamattuopetusilta Matteuksen evankeliumista klo 18. Vedän sen.

  VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.