torstai 7. tammikuuta 2010

Aamunavaus - vaella oikein

Hyvää vuotta 2010 ja parhainta huomenta klassikot! Tervetuloa lomilta kouluun. Muurahaisilta voi oppia yhtä ja toista, esimerkiksi: mene laiskuri muurahaisen luo ja ota oppia. Miten muuttolinnut osaavat suunnistaa jostain kaukaa Afrikan eteläkärjestä tänne pohjoiseen, Suomeen. Emme oikein tiedä, mutta jotenkin ne vain suunnistavat. Me ihmiset taas olemme ihan eksyksissä jos meillä ei ole navigaattoria, gps:ssää, satelliitteja taivaalla, johtamassa tietämme. Aikoinaan kansa vaelsi autiomaassa pilven perässä. Pilvi johdatti päivällä, yöllä tulipatsas. Moni varmaan mietti, onko tuo pilvi vain tuulen viemä, vai johdattaako hänen majesteettinsa sitä ihan oikeasti.Uuden vuoden edessä on hyvä miettiä, minne me ollaan menossa. Olemmeko tuuliajolla, mitä tähteä seuraamme, onko kartta oikein päin käsissämme? On olemassa rottia, hiiriä ja oravia, jotka juoksevat oravan pyörässä. Vaikka he juoksisivat kuinka kovaa, he eivät pääse mihinkään. Sanotaan, että ihmisillekin, niille kiireisimmille, voi käydä samoin. He juoksevat kovaa, mutta pysyvät paikoillaan. Sitten jossain vaiheessa tulee turhautuminen, burn-out, masis ja deppis.

On olemassa sellaisia muurahaisia, jotka kulkevat pitkässä jonossa edessä olevaa seuraten. Jos jossain matkan varrella johtaja on erehtynyt, niin että hän on saanut muurahaisletkan häntäpään kiinni, niin koko muurahaiskolonnan henki on uhattuna. Jos johtaja seuraa häntäpäätä, niin kohta koko muurahaisyhteisö kulkee pelkästään suurta ympyrää. Jokainen seuraa reippaasti edessä olevaa. Luulotellaan, että edessä oleva tietää, minne mennään. Matka jatkuu, mutta ei johda minnekään. Lopulta koko muurahaiskolonna kuolee matkalle, pääsemättään koskaan perille.

Tämä surullinen kohtalo voi uhata meitä ihmisiä, jotka välillä käyttäydymme kuin muurahaiset, tai kuin puput tai papukaijat tai hiirulaiset tai kuin kanat ja kukot. Kannattaa vähän miettiä, ketä seuraa ja minne on menossa. Ei kuitenkaan kannata olla mikään yksinäinen susi, koska ei ole ihmisen hyvä olla yksin. Me kaipaamme toisiamme.

Usein ajatellaan, että meidän aikamme arvo yli kaiken on tasa-arvo. Papin hommissa näkee, että ei tämä ole mikään tasa-arvon paratiisi, vaan usein raha ratkaisee. Juostaan rahan perässä. Kaikki mitataan rahassa, jopa ihmisarvo. Usein joudun huomaamaan, että jos ihmisestä ei ole mitään hyötyä yhteiskunnalle, häntä pidetään arvottomana luuserina. Kuinka tänään arvostetaan vanhuksia tai vammaisia? Ovatko he vähemmän tasa-arvoisia kuin muut? Heistä syntyy kyllä kuluja, eikä yhtään tuottoja, mutta tekeekö se heistä vähemmän arvoisia ihmisiä?

Kristinuskon mukaan tai sanon suoraan, Jumalan mukaan, ihminen on arvokas juuri siksi, että hän on olemassa. Profeetta Miika jyrähti aikoinaan: ’sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.’ Tämä neuvo kannattaa pitää mielessä. Hyvää päivän jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.