torstai 20. joulukuuta 2007

Kaikenlaisia kysymyksiä ja vastauksia

Luin eilen Johanneksen evankeliumin. Yksi asia, jota en ollut ennen huomannut, ponnahti mieleeni, nimittäin kysymykset, joita tässä tekstissä esitetään. Johanneksen evankeliumissa kysytään monia kysymyksiä, ja moneen kysymykseen ei anneta suoria, vaan epäsuoria vastauksia. Esimerkiksi Jeesuksen jäähyväispuhe on aika jännä. Siinä epäilevä Tuomas kysyy Jeesukselta, 14:5: 'Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?' Jeesus antaa vastauksen: minä olen tie, totuus ja elämä. Tämän jälkeen Filippus haluaa tarkentaa asioita ja hän kysyy Jeesukselta, että saisi nähdä Isän. Jeesus vastaa parilla tiukalla kysymyksellä, 14:9: 'etkö sinä, Filippus, tunne minua, vaikka...? Kuinka voit sanoa: Anna meidän nähdä Isä?' 'Etkö usko, että minä olen Isässä ja Isä on minussa? Filippus ei vastaa näihin kysymyksiin mitään, tai ainkaan hänen vastauksia ei ole talletettu meille.. Eli meille ei kerrota, tunsiko Filippus Jeesuksen (hyvän Paimenen äänen, joka on niin tärkeää, Joh 10:14), eikä meille kerrota, uskoiko Filippus, että Isä on Jeesuksessa ja Jeesus Isässä. Lukija jätetään dramaattiseen jännitykseen..

Myöhemmin meille kai sanotaan epäsuorasti Filippuksen vastaukset, 16:32: '..te joudutte hajalle, kuka minnekin, ja jätätte minut yksin.' Kaikki hylkäsivät hänet, kenestäkään ei ollut pitämään kiinni niistä oikeista vastauksista, ei edes Pietari, jolle totuus Jeesuksesta oli taivaasta ilmoitettu, Matt 16:16 - 17, ollut tarpeeksi luja. Kaikki kielsivät hänet, Pietarikin pinenen tytön edessä kolme kertaa. Huomasin, että tämä kaikki käy yhteen sen kanssa, mitä saarnasin viime sunnuntaina 'tästä sukupolvesta'. Nimittäin taustalla voi nähdä tosi syvällisen ja hallitsemattoman ison pahan voiman (maailman, synnin ja perkeleen), joka vie ihmisiä tiettyyn suuntaan, joka määritellään esim jakeissa 1. Moos. 6:5 - 6, 11 - 12, ja selvästi jakeessa kuten vaikka Room. 5:21; 'synti on hallinnut ja vienyt kuolemaan..'

Tämän kaiken taustatiedon takia Jeesus oli ainut, josta voitiin sanoa, Joh. 1:5, että 'pimeys ei ole saanut sitä (häntä, siis valoa) valtaansa.' Pilatukselle Jeesus sanoo, Joh 18:37: 'sitä varten olen tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua.' 'Mikä on totuus?' Kysyi Pilatus. Kukaan ei arvostanut loppupelissä totuutta, vaikka moni varmasti sydämessään tiesi, mikä olisi ollut totuus. Kaikki vaan huusiviat: ristiinnaulitse!

Pilatus sanoo Jeesukselle, Joh 19:10: 'etkö tiedä, että minulla on valta päästää sinut vapaaksi ja valta ristiinnaulita sinut?' Jeesus sanoi; 'ei sinulla olisi minuun mitään valtaa, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä. Siksi on suurempi syyllinen se ihminen, joka on minut sinulle luovuttanut.' Jossain sanotaan ristiinnaulitsemisen yhteydessä, että 'nyt on pimeydellä valta.' Kaikesta tästä heikkoudestaan huolimatta Jeesus antaa opetuslapsilleen selvän ja uskomattoman suuren tehtävän rakastaa toisiaan ja Jumalaa yli kaiken, loistaa Jumalan kirkkautta, kulkea 'niin kuin' Jeesus, todistaa hänestä, noudattaa hänen käskyjään, uskoa ja luottaa häneen.. Ja Jeesus lupaa olla omiensa kanssa Puolustajan, Pyhän Hengen välityksellä.
Luulen, että Filippuksella meni aika kovaa ja korkealta Jeesuksen sanoma ohi näiltä osin, kun hänelle nuo keskeisimmät peruskysymyksetkin osoittautuivat tosi epäselviksi!

Opimme tästä moninen asioiden lisäksi esimerksiksi sen, että maalikkojen ei pidä olla aivan ihmeissään, jos he eivät aina ymmärrä pappien tai muiden opettajien tai julistajien opetuksia.. Opetuslasten vakiovastaus Jeesuksen juttuihin ja kysymyksiin oli aika usein: emmä tajuu.. mut seuraan silti. Sanon tämän pappien epäselvien puheiden puolustukseksi:) Yrittäkää ymmärtää.

1 kommentti:

Kiitos välittömästä palautteesta.