lauantai 5. tammikuuta 2008

Jalon Soturin uusi tapa olla ihminen

Luin juuri loppuun Jasu Markkasen kirjan nimeltään Jalo Soturi. Olen innostunt. Jasu on hyvin sanoittanut kansankielelle sen, mitä moni haluaisi kristillisyyden olevan. Kirja innostaa radikaaliin, yltäykkäiseen ja rikkaaseen elämään, elämään kuuliaisena maailmankaikkeuden kuninkaalle. Minkälaista olisi elämäsi, jos eläisit todeksi identiteettisi Jumalan lapsena? 'Become who you were born to be.'

Jasu on lukennut Raamatun tutkija N. T. Wrightin kirjoja aika ahkerasti. Hän nimittäin lainaa Wrightia aika paljon. Vaikuttaa siltä, että Wrightin näkemyksillä on tosi iso vaikutus evankelisiin piireihin, ja tämä on minun mielestäni ihan hyvä juttu.

Kaiken kaikkiaan Jasu haluaa kiinnittää huomiota kristityn identiteettiin Jumalan lapsena, Kuningas Jeesukseen kastettuna ja häneen liiettynä. Tämä Kuninkaan päälle pukeminen antaa ihmiselle mahdollisuuden elää, Jeesuksen kuoleman ja ylösnusemuksen kautta, uudistetun ihmiskunnan jäsenenä. Kristitty saa elää osittain jo nyt tulevan aikauden, ikuisen elämän, todellisuudessa. Ihmisellä on nyt mahdollisuus olla Jeesuksen tähden 'uudella tavalla ihminen.' Kyse on siitä, että ihmisestä tulee ihminen sanan syvimmässä merkityksessä. Tämä kaikki sen takia, että uusi liitto on solmittu (Jer 31:31), meille on annettu Pyhä Henki, uusi sydän, synnit on annettu anteeksi, meidät on luotu uudeksi Kristuksessa (2 Kor 5:17), meissä vakuttaa 'hänen mittaamaton voimansa', joka herätti Jeesuksen kuolleista (Ef 1:19 - 20). Tätä listaa meidän identeteetin perusteista voisi jatkaa aika kauan.. Kristityt ovat olleet monesti pihalla näiden 'identiteetti kysymysten' kanssa, koska kaikista hienoista edellä luetelluista asioista huolimatta kristityt elävät usein ihan normaalia elämää.

Mutta mitenkäs sen elämän muutoksen kanssa? Pitäisikö sen jollain lailla näkyä, että kristitty edustaa sitä uutta ihmisyyttä Kristuksessa? Pitäiskö tuntea paineita jos muutoksia, muista erottavia tekijöitä, hengen hedelmiä, ei ala näkymään? Paavali kehottaa kristittyä muuttumaan ja uudistumaan, niin että elämme Jumalan mielen mukaisesti, Room 12:2. Tässä Paavali käyttää muuttumisesta kreikkalaista sanaa metamorfoo. Tuosta sanasta on kehittynyt biologinen termi, jota wikipedia määrittelee seuraavasti:

'Metamorfoosi on sanana peräisin kreikasta ja se tarkoittaa yleisesti ottaen muodonmuutosta. Sillä on myös seuraavia erityisiä merkityksiä:
Täydellinen muodonvaihdos tai osittainen muodonvaihdoseläintieteellinen tapahtumasarja, jossa eläimen toukka muuttuu aikuiseksi joko suoraan tai välivaiheiden (esimerkiksi kotelon) kautta.'

Elikkä tällä lailla toukasta tulee perhonen ja jotenkin vastaavasti kaikkien muutosvaiheiden kautta kristitystä tulee lopulta Kristuksen kaltainen. Muutoksesta ei pidä ottaa paineita, siinä menee oma aikansa ja valmiita ollaan vasta taivaassa. Jokaisella meistä on muutosprosessi, metamorfoosi, kovasti kesken. Olennaista on, että meissä on 'perhosen geenit' tai siis, että olemme Kristuksessa. Tämän tosiasian pohjalta muutos tapahtuu. Ymmärrämme koko asian ihan väärin, jos näemme taas 'sen pahan lain' hiipimässä mieleemme. Kyse on iloisesta asiasta ja itse ainakin haluan muuttua entistä enemmän uuden luomuksen kaltaiseksi tämän vanhan maailman keskellä. Se on hieno asia.

Suosittelen Jasun kirjaa kaikille. Erityisen hyvin se sopii pienryhmien käyttöön.

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi seikkaillessani. Kiva, että kirja oli mieluinen. :)

    VastaaPoista

Kiitos välittömästä palautteesta.