tiistai 3. maaliskuuta 2009

Tähdet, tähdet..

Usein stressin ja paineen alla lähden kävelylle ja jos vain mahdollista tiirailen tähtiä taivaalta. Se jotenkin helpottaa. Olen viime aikoina pitänyt riparilaisille oppitunteja luomakunnasta, eli olen lähinnä kertonut heille avaruuden ihmeellisyyksistä.

Omat huolet ja murheet löytävät mittasuhteensa kun katsoo lähes ääretöntä avaruutta. Tähtitaivaalta voi havaita paljaalla silmällä 4000 tähteä. Tähtiä on kuitenkin esim. NASA:n näkemyksen mukaan 10 potenssiin 21! eli 10 000000000000000000000 tähteä. Joidenkin tähtitieteilijöiden mukaan luku on paljon suurempi. Meidän aurinkokunnassamme on 8 (tai 9 planeetta). Meidän aurinkokuntamme on vain yksi niistä 100 000 000 000 aurinkokunnasta, jotka ovat meidän galaksissamme Linnun radalla. Meidän maapallon kokoa galaksissamme voisi varmaan verrata mikroskooppisen pienen ötökän kokoon tämän tellus-planeettamme pinnalla. ’Mikä on ihminen?’, kysytään psalmissa 8, kaiken tämän keskellä.

Ps. 8.
Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä,
kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen
-- mikä on ihminen!
Kuitenkin sinä häntä muistat.
Mikä on ihmislapsi!
Kuitenkin pidät hänestä huolen.
Sinä teit hänestä lähes kaltaisesi olennon,
seppelöit hänet kunnialla ja kirkkaudella.
Sinä panit hänet hallitsemaan luotujasi,
asetit kaiken hänen valtaansa:
lampaat ja härät, kaiken karjan,
metsän villit eläimet,
taivaan linnut ja meren kalat, kaikki vesissä liikkuvat.
Herra, meidän Jumalamme, suuri on sinun nimesi kautta koko maailman!’

Juutalaiskristillisessä perinteessä uskotaan, että Jumala on luonut koko tämän maailmankaikkeuden ihmisen vuoksi. Kun ymmärtää jotain luonnon suuruudesta, niin ihmisen arvo ja vastuu nousee todella suureksi. Me uskomme olevamme yhteydessä häneen, josta on kirjoitettu seuraavaa, Kol. 1: ’Hänen välityksellään luotiin kaikki, kaikki mitä on taivaassa ja maan päällä, näkyvä ja näkymätön, valtaistuimet, herruudet, kaikki vallat ja voimat. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten.. hän pitää kaiken koossa.. Hän on alku..’ Raamattu alkaa sanoilla, ’alussa Jumala loi taivaan ja maan.’ Alku oli esikoinen – Kristus. Sanl. 8:27-30.

Katso maailmaa: millaisia salaisuuksia on pienissä soluissa, geeneissä, vesitipassa? Millaisia salaisuuksia on avaruudessa? Tämän kaiken pienen, välttämättömän ja suuren takana on Luoja, josta Paavali sanoo: ’..niin koko Jumalan täyteys valtaa teidät.’ Ef. 3:19. Revi siitä!

ps. Pasi on kirjoittanut tosi hyvän postauksen, joka löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.