perjantai 16. marraskuuta 2007

Jumalan Pojan johtajuusopit, III

Älä lupaile liikoja, ole rehellinen. Tällä tavalla päädyt rekrytoimaan sopivia ihmisiä oikeisiin hommiin.
Jeesus sanoi selvästi ja rehellisesti, että hänen seuraamisensa myötä elämästä ei tulisi helppoa. Hän vaati uhrautuvaisuutta. Toisaalta hän näki seuraajansa vainottujen profeettojen hengenheimolaisina. Jeesuksen tähden vainotut ja vihatut opetuslapset saivat muistaa kulkevansa opettajansa jalanjäljissä (Matt. 10:23 – 24; Joh. 15:18 – 21). Tällainen näkemys antaa Jeesuksen opetuslapsille suurta tarmoa, voimaa ja kestävyyttä kulkea eteenpäin, vastustuksesta huolimatta. Jos Jeesus olisi luvannut seuraajilleen vain iloa ja hauskanpitoa, niin he eivät olisi kestäneet vaikeina aikoina – niin kuin eivät kestäneetkään ennen ylösnousemusta. Rehellisen rekrytoinnin myötä Jeesus sai koottua lähipiiriinsä juuri sopivia ihmisiä.
Jorma Ollila kokosi aikoinaan Nokian Dream Teamin, jota saadaan paljolti kiittää Nokian menestystarinasta. Jeesuksen ympärillä liikkui paljon opetuslapsia, mutta hän kokosi ympärilleen kahdentoista miehen ydinryhmän ja tämän ydinryhmän ytimessä oli vielä kolmen miehen porukka, joihin kuului Simon Pietari, Jaakob ja Johannes. Jeesus painotti tämän kolmikon erityisasemaa sillä, että hän vei heidät kerran vuorelle yksinäisyyteen, jossa heille paljastuui taivaallinen visio (Matt. 17:1 - 7) Jeesuksen suhteesta Israelin historiaan ja hänen roolistaan tuona aikana ja tulevaisuudessa. Jeesus otti tämän kolmikon, ja vain ja ainoastaan tämän kolmikon, mukaan seuraamaan tiettyjä ihmeitään (Mark. 5:37), ja tämän kolmikon ympäröimänä Jeesus jännitti myöhemmin Getsemanen puutarhassa (Mark. 14:33).
Luuottamusta pidetään yhtenä hyvän johtajan peruspiirteenä. Jeesukselle hänen Isänsä hänelle antama tehtävä, tahto ja missio oli tärkeämpi kuin inhimilliset tunteet, tahdot, egot tai muut sellaiset. Jeesus oli valmis kutsumaan lähintä miestään, Pietaria, saatanaksi, koska hän näki, että Pietari olisi halunnut laittaa oman tahtonsa ja visionsa ‘organisaation vision ja mission’ edelle (Mark. 8:32 - 33). Luotettavalla ja hyvällä johtajalla on rohkeutta pysyä organisaation missiossa, silloinkin kun se on hänen ja alaistensa kannalta todella vaikeaa, mutta välttämätöntä.
Kahdelletoista lähimmälle opetuslapselleen Jeesus kertoi avoimesti Jumalan valtakunnan salaisuudesta (Mark. 4:11), muille hän puhui vain vertauksin. Jeesuksen sisäpiiri ei koostunut tiukasti samanhenkisistä miehistä, vaan kyseessä oli oikeastaan aika tasapuolinen otos Israelin juutalaisista. Joukkoon mahtui esimerkiksi publikaani Matteus ja kansallismielinen ’Simeon, jota kutsuttiin kiivailijaksi’ (Luuk. 6:15). Taustojensa puolesta nämä miehet olivat toistensa vihollisia! Jeesus yhdisti erilaisia ihmisiä rikastuttavin seurauksin. Toisaalta tällainen erilaisten kansanryhmien yhdistäminen oli messiaaninen teko, jolla oli voimakas vertauskuvallinen merkitys. Jeesus eheyttäisi ja yhdistäisi Israelin hajonneen kansan – se oli Messiaan homma. Nykyään puhutaan siitä, että johtajan on hyvä luoda ’rikastuttava yhteisö’, jossa yksilö saa paremman mahdollisuuden elää todeksi omaa kutsumustaan. Jeesuksen johtamassa porukassa ihminen sai mahdollisuuden elää rikkaampaa elämää. Tässä mielessä Jeesuksen kaltaisia diplomaattisia ja innostavia johtajia tarvitaan paljon – he luovat mahdollisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.