maanantai 5. marraskuuta 2007

Rikastuttava yhteisö

Pekka Himanen ja monet muut tulevaisuudesta kiinnostuneet tutkijat tai muuten vaan valveentuneet ihmiset painottavat, että menestyksen ja positiivisen muutoksen kannalta on tärkeä luoda rikastuttava yhteisö. Tämän aiheen tiimoilta kannattaa tutustua Himasen innovaatio-raportteihin. Eräs psykologi sanoi, että ”ihmisen täytyy tulla siksi, mikä hän voi olla”. Ihminen on onnellisimmillaan silloin, kun hän saa olla eniten ihminen - oma itsensä. Jos rakennetaan yhteisö, joka auttaa yksilö elämään todeksi oman potenttiaalinsa, niin silloin voi syntyä jotain tosi hienoa. Silloin siemenstä itää kaunis kukka tai jotain. Himanen puhuu rikastuttavasta ja köyhdyttävästä yhteisöstä. Köyhdyttävässä yhteisössä ihmisen potenttiaalia rajataan eri tavoin. Tällaista rajausta voi syntyä esimerkiksi rahan puutteen takia, huonon asenteen takia, ei-kannustavan työyhteisön takia tai jonkun muun syyn takia.
Eräät psykologit huomasivat kerran, että yritykset palkkaavat usein parhaiten koulutetut ja pätevimmät hakijat heille töihin. Tämä voi olla virhe. Jos ylikolutettu ihminen työskentelee hänelle alimitotettujen haasteiden ja tehtävien kanssa, niin hän (mahdollisesti) turhaantuu ja tekee työnsä huonosti. Nämä psykologit huomasivat, että usein oli niin, että alikoulutetut ja tehtävän suhteen epäpätevät ihmiset hoitivat heille ylimitoitetun tehtävän paremmin, kuin ne, joilla oli tehtävän suorittamiseen paremmat edellytykset. Miten tämä selitetään? Me rakastamme haasteita. Daavid käy suuremman kimppuun, Goljat käy pienemmän kimppuun. Kumpi voitti?
Kristillinen seurakuna on sikäli jännä, että se on mitä on. Sitä on helppo kritisoida. Toisaalta on tärkeämpää miettiä, mitä seurakunta voisi olla, ja miksi sen pitää tulla, kuin julistaa kaikille sen heikkouksista ja vaikeuksista. Taas yksi psykologinen nyrkkisääntö: keskity vahvuuksiin, älä heikkouksiin! Jalosta hyviä puoliasi. Kaikenkaikkiaan srk’ssa on kaikki rikastuttavan super-yhteisön ainekset. Pitää kirjoittaa näistä seurakunnassa olevista aineksista joskus toiste. Se on nimittäin aika jännää.
Mutta nyt pitää lopettaa. Tulin nimittäin äsken joen rannalta, jossa olin seurakuntalaisten kanssas ongella:) Pidin siellä heille sitten hartauden. Sain myös yhden pienen ahvenen! Söimme grillattuja sillejä. Oli hauska tilaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.