perjantai 16. marraskuuta 2007

Terve!

Nyt on uudet taustat. Olen kirjoitellut viime aikoina tosi vähän blogiin, jos sitä enää voi blogiksi kutsua. Syitä on monia. Ensiksikin on ollut aika kiireistä työpaikan vaihdoksen myötä. Toisaalta juttua on aina, mutta ei tämä maailma juttuja loputtomasti kaipaa.
Sain juuri päätökseen Richard A. Horsleyn ja John S. Hansonin kirjan nimeltään Bandits, Prophets, and Messiahs - Popular Movements at the Time of Jesus. Tosi hyvä ja lukijaystävällinen teos. Suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Jeesuksen ajan sosiaali- ja kulttuurihistoriasta. Horsleyn ensisijaisina lähteinä ovat lähinnä Josefuksen teokset: juutalaissota ja juutalaisten historia. Mielenkiintoista oli se, että Horsleyn mukaan kansan keskuudesta nousevat wanna-be-messiaat vetosivat aina köyhän kansan eli enemmistön toiveisiin. Juudassa oli vuosina 6jKr. - 66jKr. roomalaisia maaherroja, jotka johtivat provinssia. Kuuluisin hallituskausi oli Pilatuksella vuosina 26 - 36. Aluetta, tai itse asiassa koko silloista Israelia eli Juudaa, Pereaa ja Galileaa, rasitti tupla verotus. Piti maksaa verot Roomalle ja juutalaiselle papistolle, joka vastasi temppelipalveluksesta, uhreista jne. Tämä oli kova taakka köyhille, ja osittainen syy sille, miksi maantierosvot (bandits) olivat usein jopa kansan suosiossa, koska kansan köyhät näkivät, että heidän toiminnallaan oli jonkinlainen moraalinen oikeutus. Oli oikein varastaa rikkailta roomalaisilta ja jopa rikkailta juutalaisilta, koska tavallista kansaa alistettiin epäoikeudenmukaisella verotuksella niin raskaasti.
Horsleyn mukaan Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut kaksi ryöväriä olivat juuri tällaisia maantierosvoja (bandits), jotka saivat tiukan tuomion sekä roomalaisilta, että juutalaisilta johtomiehiltä, varsinkin temppelipapistolta.
Eipä muuta. Osallistuin eilen yhteen tosi jännään Åbo Akademissa järjestettyyn tilaisuuteen, nimittäin videokonferenssiin kanadalaisen huippututkija Craig A. Evansin kanssa. ÅA:n Jeesus-ryhmä keskusteli Evansin kanssa tuhlaajapoika-kertomuksesta! Oli tosi mielenkiintoista kuunneltavaa. Konferenssi löytyy ehkä kohta näiltä nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.