maanantai 5. marraskuuta 2007

Mooses, Jeesus ja me

Lueskelin äskettäin 4. Mooseksen kirjaa (Num.) ja innostuin siitä teoksesta! Ensinnäkin Jeesus sanoi, että hänen oma elämänsä on ennustettu Mooseksen laissa tai kirjoissa (Luuk. 24:27; Joh. 5:46). Toisekseen 4. Moos. sisältää aivan huikean tarinan exoduksesta, erämaavaelluksesta, Jumalan armosta ja johdatuksesta. Tämän vapautumis- ja vaellustarinan pohjalle on rakennettu niin paljon toiveita, teologiaa, ideologiaa, pelkoja ja vaikka mitä. Paavali kuvaa kristillistä elämän vaellusta tuon tarinan pohjalta, ja tuon tarinan jatkumona (1. Kor. 10:1 - 14).
Muutama huomio: Johannes Kastaja ja hänen serkkunsa Jeesus aloittivat toimintansa Jordanian joen luona Juudean erämaassa. Tuolla alueella Israel astui ”nuoruutensa päivinä” luvattuun maahan. Nyt Johannes ja Jeesus herätteli ja taivutteli Israeli takaisin Jumalansa luo (Hoos. 2:16 - 25). Erämaassa israelilaisia ruokittiin mannalla ja viiriäisillä (Num. 11:1), ja kansa valitti milloin mistäkin. Valitus on tämän kirjan yksi teema! Aina voi valittaa. Jeesus ruokki kansaa Galilean maaseudulla. Mooses sain Jumalalta erityisen ilmoituksen - ”Hänelle puhun suoraan kasvoista kasvohin” Num. 12:8. Muille israelilaisille Jumala puhui arvoituksellisesti palvelijansa kautta, Num. 12:6. Jeesus valitsi 12 sisäpiiriläistä, joille hän kertoi Jumalan valtakunnan salaisuuden, Mark. 4:11. Muille hän puhui vain vertauksin, ”jotta he nähdessäänkään eivät näkisi eivätkä huomaisi”. Loppujen lopuksi ne joiden piti päästä luvattuun maahan, eivät sinne pääse, vaan sinne tulee uusi porukka - uusi sukupolvi, Num. 14:27 - 31. Jeesus sanoi, että Jumalan valtakuntaan tulee ulkopuolisia eli muukalaisia, ulkomaalaisia, Matt. 8:11 - 12; Luuk. 13:28 - 29.
Viimeinen huomio: luvattuun maahan (ja Jumalan valtakuntaan) mennään raskasta tietä, mutta siellä on ihania hedelmiä. Mooses lähettää tiedustelijoita luvattuun maahan, Num. 13. Nämä tiedustelijat kertovat, että tulevassa maassa on ihania hedelmiä,viiniköynnöksiä, rypäleterttuja ja se todella ”tulvii maitoa ja hunajaa”, Num. 13:23, 27. Mutta.. vastustus on kova: siellä asuu jättiläisiä, joiden rinnalla me olemme ”pieniä kuin heinäsirkat”, 13:33.
Jokainen juutalainen tunsi Jeesuksen aikana nämä kertomukset. Ne olivat osa kansan historiaa. Meillä kristiyillä on kirkkauden toivo. Joka tapauksessa ”Jumalan valtakuntaan mennään monien vaivojen kautta”. Joku sanoi, että se valtakunta tulee ”vastavirtaan”, odottamatta, kuin varas tai kuin joku, jota ei vain osata odottaa, koska se on niin yllättävää. Se on tämän maailman sääntöjen vastaista.
Kristitty voi elää jo tietyllä tavalla ”tulevan maailman” todellisuudessa ja nauttia ”tulevan maailman” hedelmiä ja herkkuja. Kuitenkin Jeesus varoitti omiaan silminpistävän kovasti tulevista vaikeuksista. Me ei olla kuin ”heinäsirkkoja” jättiläisten edessä, vaan me ollaan kuin lampaat susien keskellä! Kaleb oli pieni mies, jolla oli ehkä iso ego, mutta varmasti rajattoman suuri Jumala. Siksi hän huusi, Num. 13:30; Me hyökkäämme sinne heti ja otamme maan haltuumme!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos välittömästä palautteesta.